c S
Dnevne novosti

Pahor: dogovor s Hrvatskom ojačao veze s Njemačkom

26.08.2011 07:18 LJUBLJANA, 25. kolovoza 2011.Hina, Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da su se odnosi Slovenije i Njemačke bitno popravili nakon što je s predsjednicom hrvatske Vlade Jadrankom Kosor dogovorio da se međudržavni prijepor oko granice riješi arbitražom i prekine blokada hrvatskih pristupnih pregovora.
"Trakošćan je bio prekretnica nakon kojega je Slovenija u njemačkim očima dobila velik ugled. U vrijeme kad smo blokirali nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, pokušavao sam njemačkoj kancelarki Merkel pojasniti slovenske argumente u sporu, ali ona za blokadu nije imala razumijevanja", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u četvrtak, govoreći o predstojećem posjetu Merkel Ljubljani.

Pahor je rekao da će s njemačkom kancelarkom u utorak najviše razgovarati o situaciji u euro-zoni i pogledima Njemačke na sadašnju krizu, te što Slovenija treba učiniti kako bi ostala u "zdravoj jezgri" Europske monetarne unije, ali isto tako i o stanju u jugoistočnoj Europi, odnosno pogledima koje Slovenija ima na stanje u toj regiji.

Slovenski politički odnosi s Njemačkom odlični su i bez otvorenih pitanja, a Njemačka cijeni napore koje je Slovenija uložila u stabilnost regije putem "procesa Brdo" koji jača regionalnu suradnju i povjerenje, rekao je Pahor novinarima uoči posjeta njemačke kancelarke koja u Sloveniju dolazi u utorak u kraći posjet.

Glede krize u državama euro-zone Pahor je rekao da će njemačkoj kancelarki u Ljubljani potvrditi slovensku privrženost mjerama "željezne fiskalne discipline" koje su potrebne za jačanje stabilnosti zajedničke europske valute, kako bi Europska unija i euro-zona prevladale sadašnje teškoće i izbjegle novu recesiju.

Europska unija i euro-zona trebaju dodatne mjere kako bi se spriječilo njihovo slabljenje, a članice integracija moraju prihvatiti odluke kojima će se odreći dijela dosadašnje suverenosti na fiskalnom i gospodarskom području, naveo je Pahor. Dodao je da Slovenija želi ostati u "zdravoj jezgri" članica Europske monetarne unije, odnosno na "kompoziciji" koju svojim prijedlozima predvode Njemačka i Francuska.

Pahor je naglasio da će političku potporu reformama koju želi njegova vlada vezati i uz glasovanje o povjerenju svojoj manjinskoj vladi, odnosno petorici novih ministara, o čemu će parlament po njegovim riječima odlučivati u drugoj polovici rujna. Njemačka je glavni gospodarski partner Slovenije, s godišnjom razmjenom koja je prije krize koja je izbila 2009. godine iznosila gotovo 8 milijardi eura.

Slovenski mediji navode da će se Merkel tijekom kraćeg posjeta Ljubljani 30. kolovoza, koji će trajati oko četiri sata, osim s Pahorom susresti i s čelnikom oporbe i bivšim predsjednikom vlade Janezom Janšom. Uz to, primit će ju i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.