c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo: turistička sezona vrlo dobra

29.08.2011 07:10 DUBROVNIK, 28. kolovoza 2011.(Hina), Dosadašnji tijek turističke sezone bio je vrlo dobar, Hrvatsku je posjetilo oko 6,2 milijuna turista ili osam posto više nego lani, a u prva tri vikenda u kolovozu, bilo je 300.000 više ulazaka, istaknuo je danas ministar turizma Damir Bajs na sastanku vladinog užeg Povjerenstva za praćenje turističke sezone u Dubrovniku te dodao da su odlične najave za rujan i za listopad.
Sjednica Povjerenstva održana je pod predsjedanjem predsjednice vlade Jadranke Kosor koja je podsjetila da je u pripremu ovogodišnje turističke sezone uložen veliki trud svih koji rade u turizmu, a uspjehu je pridonijelo i što je Hrvatska prepoznata kao stabilna i sigurna zemlja.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor komentirala je najnovije podatke po kojima je u Hrvatskoj zabilježen rast BDP-a od 0,8 posto. To je mali rast, kazala je, ali je rast koji pokazuje da je krenulo, da su trendovi pozitivni, a takvu stopu rasta imaju i neke zemlje u EU.

Posebna pozornost na sastanku Povjerenstva bila je posvećena posjetiteljima koji dolaze brodovima na kružnim putovanjima i "kruzing" turizmu koji proteklih godina zauzima važno mjesto u cjelokupnom hrvatskom turizmu.

Istaknuto je kako se u Hrvatskoj očekuje 1,2 milijuna turista s brodova na kružnom putovanjima, a broj putnika koji u našim lukama dolazi s kruzera bit će veći za oko 100.000 u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić naglasio je kako bi jedan od slijedećih koraka trebalo biti uvrštavanje Dubrovnika među luke u kojima gosti započinju i završavaju kružna putovanja za što postoji niz preduvjeta.

Uz neke zahvate, kao što je izgradnja brze ceste od Luke Gruž do Zračne luke Ćilipi, Dubrovnik bi mogao u potpunosti konkurirati Veneciji, Genovi i Barceloni, kazao je.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić upozorio je da je Dubrovnik dostigao maksimum koji može podnijeti kad je riječ o turistima na kružnom putovanjima te se broj putnika više ne bi trebao povećavati.

Po završetku sastanka premijerka Jadranka Kosor u gruškoj luci je razgledala kruzer Noordan vlasništvo kompanije Holland Americaline.