c S
Dnevne novosti

Libija: EU inzistira na ljudskim pravima zatvorenika

01.09.2011 07:12 BRUXELLES , 31. kolovoza 2011.(Hina/AFP), Europska unija podsjetila je u srijedu na potrebu poštovanja međunarodnih prava i ljudskih prava, pošto je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavilo informaciju o "stotinama" zatvorenika u zatočeništvu libijskih ustanika, među kojima su i strani plaćenici.
Glasnogovornica šefice europske diplomacije Catherine Ashton Maja Kocijančič je na novinarsko pitanje o tome problemu odgovorila kako EU zasad nema specifično stajalište o pitanju plaćenika u zatočeništvu ustanika.

No istaknula je da je "u svakom slučaju, poštovanje međunarodnog prava i ljudskih prava bez sumnje potrebno", aludirajući posebno na međunarodne konvencije o ratnim zarobljenicima.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u ponedjeljak je izvijestio da libijski ustanici u zatočenišvu drže više stotina zatvorenika, među kojima su i strani plaćenici.

Član Nacionalnog prijelaznog vijeća (CNT) Mohamed al Alagi, zadužen za pitanja pravosuđa, rekao je kako se prema zatvorenicima postupa dobro te je potvrdio informaciju prema kojoj među njima ima i stranih plaćenika, a među kojima su i Hrvati.