c S
Dnevne novosti

EU traži od Srbije normalizaciju odnosa s Kosovom

02.09.2011 07:12 BRUXELLES, 1. rujna 2011.(Hina/AFP), Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u četvrtak je, uoči pregovora u Bruxellesu između Beograda i Prištine, izvršio pritisak na Srbiju da normalizira odnose s Kosovom.
"Podsjećam na dobro poznato stajalište Europske komisije, prema kojem ukoliko priznavanje Kosova nije preduvjet za integraciju Srbije u Europu, neophodno je ipak pronaći rješenja za više neriješenih problema koji sprječavaju normalizaciju odnosa", priopćio je Štefan Fuele.

Nakon sastanka u Bruxellesu s vođom Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavom Nikolićem, povjerenik je pozvao SNS i srbijanske čelnike da djeluju na "odgovoran i konstruktivan način u razdoblju koje slijedi".

Fuele nije išao tako daleko kao njemačka kancelarka Angela Merkel koja je ozlovoljila Srbe prošli tjedan u Beogradu poručivši im da ukoliko žele dobiti status kandidata za EU moraju polučiti rezultate u dijalogu s Kosovarima i svakako raspustiti paralelne administrativne institucije na sjeveru Kosova, navodi France presse.

Inzistiranje Komisije na nužnosti postizanja napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pokazuje da su nade Srba da će automatski dobiti status kandidata za članstvo bile preuranjene, dodaje francuska agencija.