c S
Dnevne novosti

Jandroković na neformalnom ministarskom sastanku EU-a

05.09.2011 07:24 ZAGREB, 3. rujna 2011.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu, prvi put pošto je Hrvatska završila pregovore s Europskom unijom, na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova država članica EU-a i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU-u, tzv. Gymnich sastanku, u Sopotu u Poljskoj, priopćeno je iz MVPEI-ja.
Tijekom susreta ministar Jandroković održao je niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije, s kojima je razgovarao o predstojećim aktivnostima na putu Hrvatske prema punopravnom članstvu u Uniji.

Pritom je još jednom zahvalio na potpori Hrvatskoj u završetku pristupnih pregovora, te izrazio uvjerenje u nastavak takve potpore i u predstojećem razdoblju u kojem se očekuje potpisivanje Ugovora o pristupanju, krajem studenoga ili početkom prosinca ove godine, kao i u vremenu ratifikacije Ugovora u zemljama članicama.

Kazao je kako će Hrvatska i dalje ulagati sve potrebne napore radi ispunjavanja obveza koje proizlaze iz članstva u Uniji i izrazio zadovoljstvo što će se u budućnosti moći još aktivnije uključiti u oblikovanje i provedbu zajedničke vanjske politike Europske unije, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju.

Teme razgovora neformalnog ministarskog susreta bile su vezane i uz aktualno stanje u zemljama južnog i istočnog susjedstva Europske unije te zajedničke napore koji se ulažu u cilju potpore demokratskoj tranziciji u tim zemljama. Osvrnuvši se na trenutnu situaciju u Libiji, ministar Jandroković istaknuo je kako su događaji jasno potvrdili ispravnost donesenih odluka.

Izrazio je pritom nadu da će nakon konačnog pada Gadafijeva režima biti postavljeni temelji na kojima će demokratske snage početi izgradnju nove države koja će osigurati jednaku razinu zaštite i jednake mogućnosti za sve građane Libije. Napomenuo je kako je u ovom trenutku ključno poduzeti sve korake kako bi se izbjeglo daljnje krvoproliće između snaga lojalnih starom režimu i snaga Prijelaznog nacionalnog vijeća, te naglasio kako ovaj povijesni trenutak za libijski narod ne smije biti obilježen osvetom i nasiljem, nego pomirenjem, obnovom nacionalnog jedinstva i mirnom tranzicijom.

Također je kazao kako je Hrvatska spremna, kao što je bila i dosad, sudjelovati u obnovi postkonfliktne Libije, posebice imajući u vidu hrvatsko iskustvo u području postkonkfliktne institucionalne izgradnje. Istovremeno, u svjetlu novih političkih i humanitarnih prioriteta na terenu, Hrvatska razmatra i ciljanu humanitarnu pomoć s naglaskom na medicinske potrebe i humanitarno razminiranje, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju.

Hrvatska je priznala i legitimne aspiracije sirijskog naroda koji treba i zaslužuje široku i nepodijeljenu potporu, kazao je ministar Jandroković. Podsjetio je kako se Hrvatska pridružila izjavi Europske unije kojom se poziva predsjednika Asada da odstupi s dužnosti jer je njegov režim izgubio legitimnost i vjerodostojnost.

Izrazio je i uvjerenje kako nakon svih zločina počinjenih nad sirijskim narodom, situacija ne može biti vraćena na onu kakva je bila prije eskalacije nasilja te ohrabrujućim ocijenio naznake konsolidiranja opozicijskih skupina. Istaknuo je i važnost uključenosti međunarodne zajednice kako bi se zaustavilo daljnje nasilje i pomoglo snagama kojima je prioritet demokratska Sirija.

U vezi s političkim okvirom Istočnog partnerstva Europske unije ministar je napomenuo kako trenutna zbivanja u južnom susjedstvu pokazuju da se ne smiju izgubiti iz vida ni procesi demokratizacije i stabilizacije u zemljama na istočnim granicama Unije. Kazao je pritom kako će predstojeći summit o Istočnom partnerstvu biti dobra prilika za ocjenu trenutnog stanja i dobivanja povratnih informacija od partnerskih zemalja.

Hrvatska smatra Istočno partnerstvo važnom inicijativom Europske unije za stabilizaciju istočnog susjedstva, zaključio je ministar Jandroković, te izrazio zadovoljstvo što će i Hrvatska sudjelovati na summitu, kaže se u priopćenju.