c S
Dnevne novosti

MIP skinuo imunitet Sanaderu za pokretanje postupka u aferi Hypo

06.09.2011 07:20 ZAGREB, 5. rujna 2011.Hina, Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) je na zahtjev USKOK-a odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv nezavisnog zastupnika i bivšeg premijera Ive Sanadera, protiv kojega je USKOK prošloga tjedna podigao prvu optužnicu kojom ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te ratno profiterstvo u aferi Hypo banke.
MIP je odluku o skidanju Sanaderovog zastupničkog imuniteta radi pokretanja kaznenog postupka donio jednoglasno, a budući da Sabor ne zasjeda, ta je odluka odmah stupila na snagu, iako je Sabor na prvom predstojećem zasjedanju još treba formalno potvrditi.

Odluci je prethodila žustra rasprava u kojoj su SDP-ovi zastupnici prozivali HDZ-ove da su, izabrani na listi koju je predvodio upravo Sanader, prešutno gledali na njegov kriminal, dok su HDZ-ovci uzvraćali da su, za razliku od SDP-ovaca, imali snage raščistiti kriminal i korupciju u svojim redovima.

USKOK optužnicom tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlouporabio položaja i ovlasti te nezakonito uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.

USKOK ga tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije.

Osim u aferi Hypo banke, USKOK je protiv Sanadera pokrenuo istrage i u slučaju Fimi medije, u kojoj je iz državnih tvrtki i ministarstava navodno izvučeno više od 100 milijuna kuna.

Sumnjiči ga se i u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića, kao i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu JANAF-a, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga za navodno primanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u.