c S
Dnevne novosti

Vijeća nacionalnih manjina predlažu zajedničko korištenje EU fondova

07.09.2011 07:18 OSIJEK, 6. rujna, 2011.Hina, Novoizabrani predsjednici i predstavnici deset vijeća nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije su na sastanku s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem predložili, među ostalim, da zajednički naprave program suradnje koji bi se financirao sredstvima Europske unije.
Basri Haliti, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine, istaknuo je kako postoje realni izgledi da zajedničkim nastupom osiguraju dodatna sredstva za rad nacionalnih manjima. Ustvrdio je da je Osječko-baranjska županija među najaktivnijima u Hrvatskoj kada je u pitanju suradnja s nacionalnim manjinama, što je bilo mišljenje i predstavnika svih ostalih nacionalnih manjina.

Prema riječima osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića, ove godine je iz županijskog je proračuna izdvojeno 600.000 kuna za rad nacionalnih manjina, a dodatni iznos od 200.000 kuna osiguran je za rad udruga i kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina, što je najveći iznos koji jedna županija osigurava za nacionalne manjine.

Prijedlog da zajednički nastupe prema europskim fondovima ocijenio je izuzetno dobrim, te naglasio kako je "Osječko-baranjska županija od 2003. godine, od kada se biraju vijeća nacionalnih manjina imala odličnu suradnju sa svim nacionalnim zajednicama".

Vezano za izbore za nacionalne manjine koji su održani 10. srpnja, Šišljagić je rekao kako je taj datum bio neprimjeren jer je većina građana na godišnjim odmorima.

Istaknut je i problem biračkih popisa, koji prema ocjeni predstavnika nacionalnih manjina nisu ažurirani. U Osječko-baranjskoj županiji bio je najveći odaziv birača za vijeća nacionalnih manjina, oko 25 posto, a za neke zajednice i 50 posto, no kako je naglasio Šišljagić u Hrvatskoj je bio izuzetno mali odaziv birača, oko 11 posto, što je povezao s datumom izbora.

Nikola Mak, predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine posebno važnim ocijenio je rad županijskog Savjeta za nacionalne manjine, dodavši da je "Osječko-baranjska županija dobar primjer u cijeloj Hrvatskoj kada je u pitanju suradnja i pomoć nacionalnim manjinama". Za provođenje izbora za vijeća nacionalnih manjina Osječko-baranjska županija izdvojila je milijun kuna.