c S
Dnevne novosti

Barroso: Europa će osnažena izaći iz krize

07.09.2011 07:10 SYDNEY, 6. rujna 2011.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da će Europa osnažena izaći iz krize koja je zahvatila eurozonu i rekao kako je potpuno siguran da će euro preživjeti.
"Mislim da će Europa osnažena izaći iz ove krize budući da su svi u Europi, ljevica i desnica, suglasni da nam trebaju strukturne reforme kako bismo bili konkurentniji", rekao je u ponedjeljak navečer u Australiji, u prigodi prvog službenog posjeta toj zemlji.

"Idemo naprijed zahvaljujući boljoj povezanosti eurozone, a istodobno danas u Europi postoji konsenzus o potrebi promicanja (iste) proračunske konsolidacije i strukturnih reforma koje su nužne našim konkurentima", dodao je predsjednik Komisije.

Premda je euro u ovom času oslabljen, Jose Manuel Barroso misli da nije ugrožen zbog dužničke krize u eurozoni. "Potpuno sam siguran da će euro preživjeti", rekao je za australsku televiziju.

"Sve zemlje eurozone svesrdno rade na financijskoj stabilnosti u eurozoni. I zato euro ostaje veoma stabilna i jaka valuta", dodao je.

Barroso je usto izrazio optimizam glede njemačke pomoći Grčkoj radi uravnoteženja proračuna potonje. "Njemački porezni obveznici i njemački puk općenito su izrazito proeuropski orijentirani", istaknuo je.

"Ustavni sudovi zemalja članica eurozone su neovisni, ali ne očekujem neku pravnu zapreku u provedbi nečega što nam je potrebno za integraciju".

Njemački ustavni sud će u srijedu dati svoje mišljenje, koje javnost s nestrpljenjem očekuje, o pomoći koju je Berlin davao Grčkoj i o osnutku europskog fonda za pomoć. Njemačka je najveći kreditor Grčke u eurozoni.