c S
Dnevne novosti

Od idućeg tjedna novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine

08.09.2011 07:24 ZAGREB, 7. rujna 2011.(Hina), Početkom idućeg tjedna na snagu će stupiti novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, koji propisuje specijalističko usavršavanje doktora medicine u 45 specijalizacija te u potpunosti odgovara organizaciji usavršavanja doktora medicine u državama članicama EU, priopćilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (MZSS).
U izradi pravilnika sudjelovalo je više od 600 stručnjaka iz svih područja medicine.

Njime se u hrvatski zdravstveni sustav uvode specijalizacije koje, uz sadržaj i trajanje, imaju definirane sve postupke i procedure koje specijalizant mora obaviti.

Uvodi se detaljno praćenje napretka specijalizanta a naglasak je stavljen, kako se navodi, na stjecanje kompetencija, ishode učenja, odgovornost glavnog mentora, mentora te samog specijalizanta.

U nizu novina, pravilnik uvodi i poslijediplomski specijalistički studij za sve specijalizacije te ujednačeno nazivlje koje doktori medicine stječu polaganjem specijalističkog ispita.

Također se predviđa zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme u zdravstvenoj ustanovi čiji je osnivač Republika Hrvatska, županija ili grad uz ugovoreni probni rad u trajanju od šest mjeseci, Pravilnik, kako ističu u MZSS, uvodi i sustav jednakih uvjeta kod sklapanja ugovora između zdravstvene ustanove i specijalizanta, te pojednostavljuje postupak odobrenja specijalizacije.