c S
Dnevne novosti

BiH: predstavnici RH o pregovorima s EU u oblasti poljoprivrede

08.09.2011 07:12 MOSTAR, 7. rujna 2011.(Hina), Predstavnici vlasti Republike Hrvatske predstavili su tijekom posljednja dva dana iskustva oko vođenja pregovora s Europskom unijom u oblasti poljoprivrede te pozvali vlasti BiH da ubrzaju pripreme za ovaj zahtjevni i dugotrajni posao, priopćeno je u srijedu iz Agencija za razvoj Ujedinjenih naroda u BiH.
Tijekom dvodnevnog stručnog savjetovanja procesu pristupanja Europskoj uniji u oblastima poljoprivrede, sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne zaštite pregovaračica Republike Hrvatske Ružica Gelo zajedno s drugim stručnjacima podijelila je iskustva o okončanim pristupnim pregovorima s EU.

"Proces pristupanja u području poljoprivrede i hrane zahtijeva angažiranje velikog broja stručnjaka, te značajnih proračunskih sredstava, kao i političku potporu svih parlamentarnih stranaka", istaknula je Gelo.

Prema njezinim riječima vlasti BiH bi trebale što prije započeti pripreme koje se u najvećem dijelu tiču reformi državnih institucija.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković istaknuo je kako su iskustva Hrvatske iznimno korisna za ovu zemlju navodeći i druge oblasti za suradnju.

Dvodnevno stručno savjetovanje organizirala je Agencija za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) te Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.