c S
Dnevne novosti

Kroz EU Program MEDIA 2010./2011. više od 610 tisuća eura

08.09.2011 07:14 ZAGREB, 7. rujna 2011.(Hina), Korisnici EU Programa MEDIA, u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske, stekli su putem natječaja 2010/2011. ukupno 610.309 eura, a prvi put je u kategoriji potpore za razvoj skupnih projekata na natječaju odabran i jedan hrvatski projekt, čiji je nositelj zagrebačka producentska tvrtka "Kinorama", izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
U toj kategoriji, koja se dodjeljuje međunarodno priznatim producentskim tvrtkama, "Kinorama" je zauzela četvrto mjesto po kvaliteti projekta, te će dobiti 126 tisuća eura za filmove "Sveta Ana u polju" Zvonimira Jurića, "Zagonetni dječak" Dražena Žarkovića, "Zvizdan" Dalibora Matanića i "Zeleni pas", za koji još nije dogovoreno tko će ga režirati.

Taj je producent otprije poznat po prvom odobrenom MEDIA projektu, filmu "Koko i duhovi" Daniela Kušana. Potporu od 25 tisuća eura za razvoj pojedinačnoga projekta producentska tvrtka "Studio dim" osvojila je za dugometražni igrani film "Trampolin", u režiji Zrinke Matijević Veličan.

To je jedan od 23 projekata dugometražnih igranih filmova odobrenih na Javnom pozivu za poticanje razvoja scenarija 2010., a scenarij za njega napisale su Zrinka Matijević Veličan i Pavlica Bajsić. U središtu filma je sedmogodišnja djevojčica Lina koja, bježeći od nasilne majke, pronalazi utočište na zagrebačkim ulicama.

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Zagrebdox" pronašao je kroz natječaj svoje mjesto na popisu poduprtih festivala i dobit će 25 tisuća eura, a ukupno oko 23 tisuće eura osigurale su si i distributerske tvrtke u kategoriji selektivne distribucije - "Continental film" za prikazivanje šest filmova i "Discovery" za prikazivanje jednog filma.

Ukupna stopa osiguravanja europskih sredstava putem natječaja iznosila je 479 posto, što znači da je u odnosu na uloženi iznos članarine koju Republika Hrvatska uplaćuje na godišnjoj razini dobiveno čak 4,79 puta više sredstava iz Programa MEDIA, ističe se u obavijesti HAVC-a.