c S
Dnevne novosti

Luka Bebić se susreo s irskom predsjednicom Mary McAleese

09.09.2011 07:14 ZAGREB, 8. rujna 2011.(Hina), U sklopu dvodnevnog posjeta Irskoj, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić susreo se u četvrtak s irskom predsjednicom Mary McAleese koja je čestitala Hrvatskoj na dovršetku pristupnih pregovora s Europskom unijom i podsjetila kako je Irska od samog početka podržavala Hrvatsku na njezinom putu u Europsku uniju, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.
"Veseli nas što će naše dvije zemlje iz faze prijateljstva u okviru Europske unije ući u fazu partnerskog odnosa", istaknula je McAleese, izrazivši žaljenje zbog toga što za svoja dva predsjednička mandata nije posjetila Hrvatsku, ali i uvjerenje da je položila dobre temelje za prijateljsku i partnersku suradnju za svojeg nasljednika.

Hrvatskim je građanima, kako se navodi u priopćenju, poručila kako se ne trebaju bojati da će u okviru Unije izgubiti identitet, nego će steći priliku da svoj identitet i kulturu predstave na većoj, europskoj pozornici.

Bilateralni politički odnosi između Hrvatske i Irske vrlo su dobri i prijateljski te bez otvorenih pitanja, što je ocijenjeno dobrim temeljem za produbljivanje odnosa na gospodarskoj razini, stoji u priopćenju.

"Na planu gospodarskih odnosa postoji značajan potencijal za razvoj, stoga investicije irskih gospodarstvenika smatramo dobrodošlima", rekao je, po priopćenju, Bebić.

Ujedno je čestitao irskoj predsjednici na njezinom osobnom doprinosu u uspješnoj organizaciji posjeta britanske kraljice Elizabete II. Irskoj u svibnju ove godine, što je bio prvi službeni posjet nekog britanskog monarha toj zemlji od njezina osamostaljenja 1922. godine.

"Irci su odlučili da ne žele živjeti s opterećenjima iz prošlosti, nego se okreću budućnosti", zaključila je McAleese.

Sastankom s potpredsjednikom Vlade Irske i ministrom vanjskih poslova Eamonom Gilmoreom izaslanstvo Hrvatskog sabora u petak će završiti svoj dvodnevni službeni posjet Irskoj, kaže se na kraju priopćenja.