c S
Dnevne novosti

Jandroković: Hrvatska želi jugoistok Europe u EU

12.09.2011 07:24 BEOGRAD, 9. rujna 2011.(Hina), Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u petak je u Beogradu izjavio kako je želja Hrvatske da sve ostale zemlje jugoistoka Europe slijede njezin put prema Europskoj uniji, jer je uvjerena da to vodi stabilnosti i napretku toga područja.
"Naša je želja da i sve ostale zemlje s prostora jugoistoka Europe slijede naš put, jer vjerujemo da je članstvo u EU, pa i sama perspektiva i pregovori koji mijenjaju društva i države na ovome prostoru, najbolje jamstvo stabilnosti i dugoročnog napretka svih država jugoistoka Europe", rekao je Jandroković za Hinu u na rubu foruma Srbija-EU u Beogradu.

Podsjetivši kako je Hrvatska članica NATO-a te da je završila pregovore o ulasku u EU, Jandroković je kazao kako je to veliko i važno postignuće za Hrvatsku, ali da je to isto tako jasan signal i poruka ostalim zemljama u susjedstvu da je cilj ostvariv."Apsolutno, s hrvatske strane, potpora svima koji žele prema EU. Mi ćemo pružiti pomoć i u našem iskustvu i u našem znanju koje smo stekli u pregovaračkom procesu", izjavio je šef hrvatske diplomacije te dodao kako forum u Beogradu, prvi takve vrste, jasno pokazuje da ova srbijanska vlada ima ambicije da jednoga dana Srbija postane punopravnom članicom EU.

"To smatram dobrim, i za Srbiju i za cijeli prostor jugoistoka Europe. S druge pak strane, čuli smo dosta poruka koje ukazuju na to da Srbija još ima dosta posla, da mora riješiti neka politička i tehnička pitanja, da ima još mnogo reformi koje treba poduzeti kako bi snažnije krenula na taj put prema EU. Što se tiče europske perspektive, Hrvatska će pružati potporu Srbiji na tome putu", dodao je.

Jandroković je podsjetio kako je tijekom bilateralnih susreta s domaćinom skupa, potpredsjednikom srbijanske vlade Božidarom Đelićem, zatim s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom i potpredsjednicom makedonske vlade Teutom Arifi razgovarao o bilateralnim temama i regionalnoj suradnji.

Jandroković i Arifi su izrazili zadovoljstvo uzajamnim prijateljskim odnosima između dviju država, koji su praćeni čestim susretima hrvatskih i makedonskih dužnosnika. Arifi je uputila zahvalu Hrvatskoj na dosadašnjoj tehničkoj i stručnoj pomoći, te iskazala interes za nastavkom prenošenja hrvatskih iskustava iz euroatlantskog procesa.

Uz sudjelovanje predsjednika Europskog vijeća Hermana van Rompuya i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, forum je okupio brojne visoke dužnosnike iz Srbije, EU i zemalja jugoistočne Europe, predstavnike akademske zajednice, civilnog društva i gospodarstva. Sudionici su u svojim izlaganjima ukazali na važnost proširenja Unije na zapadni Balkan te se zauzeli za dobrosusjedske odnose i regionalnu suradnju na putu prema članstvu u EU.

U svome govoru Jandroković je istaknuo hrvatski primjer kao dokaz da su svi izazovi savladivi te nužnim ocijenio provedbu reformi, prije svega zbog pozitivnih promjena koje se time unose u svakodnevni život građana. Jandroković je podsjetio da Hrvatska nema namjeru koristiti otvorena bilateralna pitanja za sprječavanje napretka bilo koje zemlje na njezinom eurointegracijskom putu.

S plenarne sjednice na kojoj su uz Janrokovića sudjelovali Roćen, Đelić, Arifi te zamjenik predsjedavajućeg vijeća ministara Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i turski ministar za europska pitanja Egemen Bagis, upućena je poruka kako je uspjeh svake od zemalja na putu prema članstvu u EU zajednički uspjeh za cijelo to područje.

Jandroković je kazao kako će uskoro biti dovršen i tekst ugovora o pristupanju Hrvatske EU, čije se potpisivanje očekuje krajem studenoga, odnosno početkom prosinca ove godine. Također, izrazio je uvjerenje da će se, nakon uspješne ratifikacije ugovora u parlamentima država članica, Hrvatska pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine kao njezina 28. članica.

U tom će trenutku Hrvatska zatvoriti povijesni luk koji obuhvaća posljednja dva desetljeća, u kojima je ostvarila neovisnost, te postala članicom NATO-a i EU-a, poručio je Jandroković.Crnogorski ministar Milan Roćen kazao je kako Crna Gora želi "europsku palicu" preuzeti od Hrvatske.

Forum Srbija-EU, pod nazivom "Prevladanje krize, put prema Europskoj uniji", posvećen je poukama i iskustvima proširenja EU, ekonomiji znanja, održivom razvoju, socijalnom uključivanju te borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija.