c S
Dnevne novosti

Potpisan ugovor o pravosudnoj suradnji između Hrvatske i Crne Gore

12.09.2011 07:22 ZAGREB, 9. rujna 2011.(Hina), Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i crnogorski ministar pravde Duško Marković potpisali su  u Zagrebu ugovor između Hrvatske i Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, a kojim se unaprjeđuje međusobna suradnja u području pravosuđa, posebice u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te njihovog transnacionalnog širenja, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Također, tim ugovorom stvara se potrebni međunarodnopravni okvir u odnosima Republike Hrvatske i Republike Crne Gore za omogućavanje međusobnog izvršavanja sudskih odluka u kaznenim stvarima.

Uređivanjem te materije, kako je priopćeno, omogućeno je ostvarivanje načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, a koja se u najvećoj mjeri može postići izvršenjem kaznenih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe.

Ujedno, sklapanjem tog ugovora stvorit će se pravna osnova za preuzimanje nadzora nad osobama kojima je izrečena uvjetna osuda, kao i preuzimanje izvršenja kazni zatvora ili mjera lišenje slobode izrečene osobama koje su državljani druge države ugovornice ili na njezinom području imaju prebivalište ili boravište, stoji u priopćenju.