c S
Dnevne novosti

U Zagrebu 1. UNWTO konferencija o turizmu i medijima

13.09.2011 07:18 ZAGREB, 12. rujna 2011.(Hina), Prvu međunarodnu konferenciju Svjetske turističke organizacije (UNWTO) o turizmu i medijima svečano je u Zagrebu otvorila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, u nazočnosti glavnog tajnika UNWTO-a Taliba Rifaia, predsjednika Međunarodne federacije turističkih novinara (FIJET) Tijania Haddada, ministra turizma Damira Bajsa te više stotina drugih uzvanika iz 50 zemalja svijeta.
Konferencija pod nazivom "Turizam u glavnim vijestima" okupila je predstavnike turizma i medijskih kuća koji, kako je istaknuo glavni tajnik UNWTO-a, zajednički mogu utjecati na bolju medijsku praćenost turističkih tema. Premijerka Kosor istaknula je da je Hrvatska ponosna što ju je UNWTO odabrao za domaćina toj konferenciji. Istaknula je da turizam iz godine u godinu poprima sve veću važnost i sve intenzivnije se medijski prati.

Važno je što je pokrovitelj i partner konferencije američki CNN, a voljela bih, dodala je, da su vijesti iz turizma i vrijedni turistički djelatnici više u hrvatskim medijima. Predsjednica hrvatske Vlade naglasila je važnost turizma kao pokretača gospodarskog rasta i zapošljavanja dodavši da je u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj zaposleno gotovo 14 posto više turističkih radnika. Vjeruje i da će suradnja s UNWTO-om nakon ove konferencije biti jača dodajući da je u svojim mjerama i planovima za turizam Hrvatska uvažavala savjete iz UNWTO-a.

To se odnosi, kazala je premijerka Kosor, na primjerice udruženo oglašavanje za što je Hrvatska ove godine izdvojila 35 milijuna eura, na liberalizaciju viznoga režima te mjere za povećanje domaćeg turističkog prometa. Zahvalivši hrvatskoj vladi na organizaciji i domaćinstvu konferenciji glavni tajnik UNWTO-a Rifai je u nekoliko navrata ponovio da je Hrvatska turistička zvijezda prošle i ove godine u svijetu te da nije samo lijepa zemlja nego i država u kojoj je prepoznata važnost turizma za gospodarski oporavak, rast i razvoj.

Za svjetski turizam je kazao da je u zadnjih 10 godina pod utjecajem brojnih izazova među kojima su klimatske promjene, prirodne katastrofe i gospodarska kriza, ali da je to sve jači sektor u svjetskom gospodarstvu koji čini pet posto BDP-a u svjetskom gospodarstvu. Turizam je važan i za zapošljavanje i za prevladavanje siromaštva i stoga je važno, kazao je Rifai, naglašavati važnost odnosa turizma i medija.

Smatra da turizam treba biti više u medijima i da ga treba predočavati kao poslovnu priliku, a ne samo pričati o lošim pričama o turizmu, nego i o pozitivnim te posebno ljudima koji su turizam prepoznali kao izvrstan način za putovanje kroz život. Mediji su važni i u predočavanju turizma javnosti i političkim vođama da bolje shvate važnost tog sektora za napredak kao i da predoče promjene koje se u turizmu događaju uslijed korištenja novih tehnologija, promjene profila turista te same turističke ponude i potražnje, istaknuo je Rifai.

Za ovu je godinu kazao da se svjetski turizam unatoč svim teškoćama oporavlja te da prvih osam mjeseci pokazuje povećan broj putovanja u svijetu. U svom je govoru posebno pohvalio ministra turizma Damira Bajsa kao primjer uspjeha i učinkovitosti u provođenju dobrih turističkih politika dok je za Hrvatsku posebno naglasio da je izvrstan primjer dobrih koraka u preobrazbi u destinaciju kojoj danas zavide diljem svijeta.

Glavni tajnik UNWTO-a Rifai predao je premijerki Kosor dokument UNWTO-a o važnosti turizma koji ta organizacija daje predstavnicima vlasti u zemljama članicama. Otvorenje konferencije uveličalo je i niz scenskih nastupa hrvatskih klapa, ansambla Lado te drugih koje je na video zidovima u kristalnoj dvorani hotela Westin pratio i prikaz hrvatskih krajolika i detalja iz kulturno-povijesne baštine.

Radni dio konferencije nastavlja se sutra brojnim panelima o odnosu turizma i medija, na kojima će, po riječima ministra turizma Bajsa, biti gotovo 450 sudionika. To je interes iznad očekivanja i vjerujemo da će ova prva konferencija koju Hrvatska organizira u suradnju s UNWTO-om biti uspješna, kazao je Bajs.