c S
Dnevne novosti

Josipović i Kosor: Hrvatska napravila velik napredak u pravosuđu

14.09.2011 07:24 ZAGREB, 13. rujna 2011.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor usuglasili su se da je Hrvatska napravila velik napredak u jačanju učinkovitosti i neovisnosti pravosuđa, te su dali potporu projektu "Potpora uspostavi Državne škole za pravosudne dužnosnike" koji je s 222 tisuće eura financirala Europska komisija, a završetak kojega je svečano obilježen u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade.
"Bilo je primjedbi na hrvatsko pravosuđe, ali napravljen je velik napredak", poručio je predsjednik Josipović, naglasivši da uspostave novog sustava imenovanja i napredovanja pravosudnih dužnosnika (sudaca i državnih odvjetnika), kao ni zatvaranja pregovaračkog poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, ne bi bilo bez korjenitih promjena i u zakonodavstvu i u praksi.

Istaknuo je, međutim, da proces donošenja propisa te njihovo usklađivanje s društvom nikada ne prestaje, te u tom smislu očekuje stalni nastavak reforme pravosuđa, koja, smatra, više neće biti "dramatična", već rutinska. Vjeruje da će Državna škola za pravosudne dužnosnike, u okviru Pravosudne akademije, osigurati da se novi suci i tužitelji biraju po kriteriju stručnosti, neovisnosti i moralnog integriteta, što će, naglasio je, pridonijeti i jačanju pravne države te učinkovitoj borbi protiv kriminala i korupcije.

"Korupcija je rak rana hrvatskog društva, ali smo tu ranu počeli liječiti", poručio je Josipović, ističući kako nitko više ne može očekivati da će se hrvatska država i društvo neodgovorno odnositi prema pojavama kriminala i korupcije, te ocijenivši da će se Hrvatska još niz godina obračunavati s korupcijom, ne samo na najvišoj, već i na nižim razinama. Političare, medije i cijelo društvo pozvao je da u tom smislu štite neovisnost pravosuđa, da se ne miješaju u postupke te poštuju sudske odluke.

"U borbi protiv korupcije i kriminala nitko se nema pravo ustrašiti i posrtati", poručila je premijerka Kosor, naglasivši da u Hrvatskoj ne postoje nedodirljivi, da se svi kazneni postupci provode na jednak način bez obzira tko je na optuženičkoj klupi. To je, istaknula je, potvrda da načelo nulte tolerancije na korupciju, koje je, kazala je, uvela i dosljedno provodi njezina vlada, nije i neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Hrvatsku, dodala je, hrabri potpora iz EU jačanju učinkovitosti i neovisnosti njezina pravosuđa, potvrda čega će, naglasila je, biti i ovotjedni posjet poljskog premijera Donalda Tuska koji će u Zagreb donijeti ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji. Time se, ustvrdila je premijerka, potvrđuje da Hrvatska ne samo da je završila pregovore, nego je pred potpisivanjem pristupnog ugovora te da će 1. srpnja 2013. postati ponosna 28. članica EU.

"Uspjeli smo u tom poslu, jer su sve institucije uporno i beskompromisno radile na jačanju neovisnosti hrvatskog pravosuđa", poručila je Kosor, naglasivši da je Državna škola za pravosudne dužnosnike temelj novog sustava izbora najkvalitetnijih sudaca i državnih odvjetnika. Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je uvjerenje da će hrvatski pravosudni sustav, kada se 1. srpnja 2013. bude slavio ulazak Hrvatske u Uniju, još kvalitetnije i bolje služiti građanima, a koji će imati više povjerenja u pravosuđe.

"Ulazak Hrvatske u EU donijet će mnogo dobra za hrvatske građane, a jedno od njih je i snažna neovisnost i stručnost pravosuđa", rekao je. Ivana Goranić, ravnateljica Pravosudne akademije koja je korisnik projekta, kazala je da je temeljni cilj Akademije skrbiti o dobrobiti i interesu građana u Hrvatskoj, a sutra i u EU, te da se u tom smislu i provodio projekt kao potpora Akademiji u unaprjeđenju sustava odabira i edukacije budućih pravosudnih dužnosnika.