c S
Dnevne novosti

RMOD spreman za isplatu razlike mirovina prema dopunama zakona

14.09.2011 07:14 ZAGREB, 13. rujna 2011.(Hina), Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) spremno je za isplatu razlike mirovina prema dopunama Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje, koja će omogućiti svim korisnicima mirovine iz II. stupa povratak u I. stup, ako je to za njih povoljnije.
RMOD već isplaćuje više od tisuću mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup), a u postupku je ugovaranja isplate još 200 mirovina, te će svim svojim korisnicima poslati obavijest o mogućnosti povratka u I. stup kao i detaljne upute o zahtjevu koji je potrebno podnijeti, priopćeno je danas iz tog društva.

Korisnicima poručuju kako će povoljniju mirovinu dobiti od prvog mogućeg datuma. Tako će se mirovina iz mirovinskog osiguravajućeg društva obustaviti s posljednjim danom mjeseca u kojem je podnesen zahtjev, a mirovina iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje odredit će se od prvog sljedećeg mjeseca po podnošenju zahtjeva.

Nakon obustave isplate mirovine iz RMOD-a preostala sredstva za isplatu mirovine bit će vraćena Državnoj riznici u roku od 30 dana od zaprimanja zahtjeva za obustavu isplate.

Iznos koji će biti vraćen ne utječe na iznos mirovine tako da će se jednako odrediti mirovina svim korisnicima bez obzira na činjenicu jesu li koristili mirovinu iz II. stupa ili nisu.

Budući korisnici mirovina odnosno članovi obveznih mirovinskih fondova koji su izabrali ulazak u novi sustav jer su u vrijeme početka mirovinske reforme imali između 40 i 50 godina života imat će mogućnost u postupku ostvarivanja prava na mirovinu izjavom dati zahtjev za istup iz članstva obveznog mirovinskog fonda i ostvariti povoljniju mirovinu, priopćeno je iz RMOD.