c S
Dnevne novosti

Tusk u subotu predaje pristupni ugovor premijerki Kosor

15.09.2011 07:24 BRUXELLES, 14. rujna 2011.Hina, Poljski premijer Donald Tusk doputovat će u Zagreb u petak navečer i u subotu ujutro uručiti nacrt Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji premijerki Jadranki Kosor, doznaje se iz izvora poljskog predsjedništva.
"Premijer Tusk doputovat će u petak navečer u Zagreb, gdje će večerati s premijerkom Jadrankom Kosor. Predaja Ugovora i konferencija za novinare održat će se u subotu ujutro", rekao je Hini izvor iz poljskog predsjedništva.

Odbor Stalnih predstavnika Europske unije (COREPER) prihvatio je u srijedu u Bruxellesu englesku verziju Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i sada se kreće s prevođenjem na hrvatski i sve službene jezike Europske unije.

Posao prevođenja i lingvističke i pravne redakture trebao biti dovršen do kraja listopada kako bi ugovor mogao ići na razmatranje u Europski parlament, koji mora dati svoj pristanak prije potpisivanja.

Premijer Tusk je početkom srpnja kada je Poljska preuzela rotirajuće predsjedništvo najavio da će osobno donijeti pristupni ugovor u Zagreb čim bude napisan.

Poljski izvori navode da mjesto i točan datum potpisivanja još nisu utvrđeni, ali da bi se "najvjerojatnije" trebalo dogoditi 9. prosinca u Bruxellesu, kada se održava summit šefova država ili vlada Europske unije.