c S
Dnevne novosti

Vlada: preporuka HZMO-u za isplatu jednokratnog primanja; dionice CO i Janafa za obeštećenje umirovljenika

16.09.2011 07:14 ZAGREB, 15. rujna 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada preporučila Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) da donese odluku o isplati jednokratnog primanja umirovljenicima u ovoj godini, a odlučila je i da se Umirovljeničkom fondu prenese 29 posto dionica Croatia osiguranja (CO) te 10,66 posto dionica Jadranskog naftovoda (Janaf) kako bi se osigurala sredstva za isplatu rate duga umirovljenicima.
Vlada je zaključkom preporučila Upravnom vijeću HZMO-a donošenje odluke o isplati jednokratnog primitka umirovljenicima, a iz akumulirane dobiti pravnih osoba koje je osnovao HZMO. Vjerujemo da bi ta odluka mogla biti pripremljena već za sljedeću sjednicu Vlade, rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Po njegovim riječima, akumulirana dobit koju su ostvarile pravne osobe koja je HZMO i osnovao radi povećanja imovine iznosi oko 125 milijuna kuna. O tome koliki bi iznos jednokratnog primanja mogao biti danas na sjednici Vlade nije bilo riječi. Krajem kolovoza u medijima se spominjao iznos od 100 kuna koju bi do kraja godine uz mirovinu kao jednokratnu pomoć primili umirovljenici, a spominjala se i mogućnost da taj iznos ovisi o visini mirovina.

Vlada je odlučila i da se u Umirovljenički fond bez naknade prenese 91.741 dionica Croatia osiguranja, što čini 29 posto temeljnog kapitala, a čija se prosječna tržišna vrijednost procjenjuje na 458,7 milijuna kuna, kao i 107.427 dionica, ili 10,66 posto dionica Janafa, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 271,9 milijuna kuna. Ukupna tržišna vrijednost tih dionica procjenjuje se na 730 milijuna kuna, a ta je odluka povezana s isplatom ovogodišnje rate obeštećenja, odnosno duga umirovljenicima.

Umirovljenički fond će time, kaže Popijač, znatno ojačati svoj financijski potencijal i bit će u mogućnosti da na financijskom tržištu pronađe sredstva za isplatu rate duga umirovljenicima. Isplatit ćemo ratu duga za oko 141 tisuću umirovljenika u Hrvatskoj na koje će se odnositi i ova odluka, kazala je premijerka Jadranka Kosor. Podsjetila je da je ukupni neto iznos obeštećenja umirovljenika oko 10,2 milijarde kuna te da je do sada za to isplaćeno više od 8,4 milijarde kuna.

Ispunili smo tu obvezu i 2009. i 2010. godine, unatoč teškoćama. To ćemo učiniti i ove godine, kazala je Kosor dodajući da se iznos potreban za obeštećenje u ovoj i idućoj godini procjenjuje na po 820 milijuna kuna, a u zadnjoj, 2013. godini na 120 milijuna. Premijerka je istaknula i da će nakon prijenosa 29 posto dionica Croatia osiguranja, država i dalje ostati vlasnik 51,28 posto dionica tog osiguravajućeg društva, a nakon prijenosa 10,66 posto dionica Janafa, državi ostaje udio od 67,85 posto dionica.

Vlada je odlučila i da se udjeli u Umirovljeničkom fondu koji su preneseni državi, a riječ je o 76,13 milijuna kuna za 12.214 korisnika obeštećenja za koje korisnici, odnosno njihovi nasljednici nisu dostavili podatke o načinu isplate i račune na koje bi se dug isplatio, ponovno prenesu Umirovljeničkom fondu i koriste za daljnje obeštećenje umirovljenika, odnosno za podmirenje troškova upravljanja i transakcijskih troškova.