c S
Dnevne novosti

Fuele: Srbija može bliže EU i bez priznanja Kosova

20.09.2011 07:08 BRUXELLES, 19. rujna 2011.(Hin/AFP), Srbija neće morati priznati neovisnost Kosova kako bi se približila Europskoj uniji, rekao je u ponedjeljak povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele, istaknuvši kako će važno biti da dvije zemlje "s vremenom" "normaliziraju" svoje odnose.
Fuele je u razgovoru s dopredsjednikom srbijanske vlade Božidarom Đelićem izrazio zadovoljstvo nedavnim napretkom Srbije, osobito zbog uhićenja optuženika za ratne zločine Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Fuele u listopadu treba odlučiti o zahtjevu Srbije da dobije status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u pa je pozvao tamošnju vladu da pojača napore u provedbi reformi i nastavi graditi bliže odnose s Kosovom.

"Priznanje Kosova nije službeni preduvjet u postupku europske integracije, ali će važno biti da Srbija i Kosovo s vremenom uspiju normalizirati odnose", naglasio je Fuele.

Nakon Đelića, europski povjerenik sastao se i s kosovskom ministricom za europske integracije Vlorom Citaku, izrazivši zadovoljstvo odlukom kosovske vlade da skine embargo na srbijansku robu i izrazivši nadu da će idući krug pregovora Srbije i Kosova rezultirati "novim sporazumima".