c S
Dnevne novosti

Sabor idući tjedan počinje zadnju sjednicu u ovom sazivu

21.09.2011 07:22 ZAGREB, 20. rujna 2011.Hina, Hrvatski sabor idući tjedan, u srijedu 28. rujna, započinje zadnju sjednicu u ovom sazivu, koja bi trebala trajati do 21. listopada ili, bude li potrebe, do kraja listopada, kada će biti raspušten uoči kampanje pred parlamentarne izbore koje je vladajuća koalicija najavila za 4. prosinca.

To je, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, izvijestio predsjednik Sabora Luka Bebić, dodavši kako predloženi dnevni red broji 92 točke. S obzirom na obimni dnevni red, najavio je da će iskoristiti svoje ovlasti predsjednika parlamenta te će neke točke, koje se ocijene kao prioriteti, "gurnuti" na početak dnevnog reda, a one manje aktualne preskakati.

"Prioritete ćemo morati staviti naprijed, ono što bude aktualno za donošenje u Saboru", poručio je Bebić. Upitan očekuje li da će u ovom predizbornom vremenu Sabor moći normalno raditi ili će se pretvoriti u predizbornu arenu, odgovorio je da će Sabor zasjedati tek mjesec dana i potom se raspustiti, te da, s obzirom na dnevni red, i neće biti puno vremena za predizborne aktivnosti.

"Sabor će zasjedati možda mjesec dana, tu negdje, i onda se raspustiti i tada treba otvoriti proces predizbornih aktivnosti stranaka i kandidata. Nema se kada razviti neka velika rasprava o drugim pitanjima osim onoga što bude na dnevnom redu. Naravno, u sklopu dnevnog reda može se dogoditi da se povede rasprava oko nekih aspekata vezanih uz predizbornu kampanju, ali to je to", kazao je Bebić.

Novinare je zanimalo i je li pročitao tekst ugovora o pristupanju Hrvatske u EU, koji je vlada, nakon što ga je prošle subote dobila od poljskog premijera Donalda Tuska, dostavila predsjednicima države i parlamenta te Nacionalnom odboru za praćenje pregovora s EU. Bebić je odgovorio kako su mu kolege koji "malo bolje znaju engleski" predstavili neke točke iz ugovora koji, kako je rekao, drži u svom uredu u Saboru.

"Nadam se da će ugovor vrlo brzo biti preveden i objavljen kako bi hrvatski građani mogli biti upoznati sa svim onim s čim trebaju biti upoznati. Što prije to bolje", rekao je Bebić. Nužnim je ocijenio da se građanima, prije nego izađu na referendum na kojem će odlučivati o pristupanju Hrvatske u EU, omogući da se što bolje informiraju o svemu što nosi ulazak u Uniju.

Upitan smatra li da je građanima za to ostavljeno dovoljno vremena, odgovorio je da je u Saboru, u suradnji s Nacionalnim odborom, održano više okruglih stolova na kojima su i predstavnici nevladinih udruga, dakle javnosti, mogli raspravljati o bitnim pitanjima iz pregovaračkog procesa te iznositi prijedloge. "Imali smo samo malu rezervu da se ne objavljuju pregovaračka stajališta", kazao je Bebić.