c S
Dnevne novosti

Francuski veleposlanik posjetio Hrvatski sabor

22.09.2011 07:14 ZAGREB, 21. rujna 2011.(Hina), Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier posjetio je u srijedu Hrvatski sabor gdje se odvojeno sastao s potpredsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom i predsjednikom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Petrom Selemom, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.
Središnja tema razgovora Pasquiera i Mimice bilo je predstojeće razdoblje u procesu pristupanja Europskoj uniji. Veleposlanik je čestitao Hrvatskoj na završenom pregovaračkom procesu, istaknuvši pritom da je RH napravila velik posao te pristupa EU-u vrlo dobro pripremljena. Uspješan proces pristupanja Hrvatske iznimno je važan i za daljnje proširenje EU na području jugoistočne Europe, naglasio je veleposlanik.

Mimica je istaknuo da je u sljedećem razdoblju potrebno nastaviti provoditi reforme i ispunjavati preuzete obveze, dok će Sabor, na posljednjoj sjednici u ovom sazivu, raspraviti preostalih nekoliko zakona iz pravne stečevine EU koji još nisu usvojeni. Govoreći o pripremama za referendum o pristupanju, Mimica je izrazio optimizam rekavši da je uvjeren da će građani RH prepoznati značajne pozitivne aspekte pristupanja Hrvatske EU.

Naravno, komunikacija se mora intenzivirati, dodao je, kako bi građani na vrijeme dobili potpune informacije. Sugovornici su se dotakli i sudjelovanja dviju država u Uniji za Mediteran, zaključivši kako obje države imaju želju razvijati suradnju i poticati pozitivne procese na području Mediterana. Pasquier je upoznao Mimicu i s pripremama za projekt "Sezona hrvatske kulture" koji će se održati u Francuskoj najesen 2012. godine, a koji će pridonijeti zbližavanju i boljem razumijevanju dviju država.

Teme sastanka Selema i francuskog veleposlanika bili su predstojeći parlamentarni izbori, očekivani rezultati referenduma o Europskoj uniji, otvorena pitanja pomirenja u regiji, kao i skorašnje raspuštanje Sabora. Selem je izrazio optimizam u pogledu predstojećih izbora u prosincu kao i uvjerenje da će se, unatoč suprotno usmjerenim medijskim kampanjama, na referendumu građani Republike Hrvatske u visokom postotku opredijeliti za Europsku uniju, navodi se u priopćenju.

Pasquier je rekao da Francuska smatra završetak pregovora velikim uspjehom te računa na Hrvatsku da će nastaviti s provedbom reforma jer, kako smatra, uloga Hrvatske je dvojaka: ona s jedne strane pruža primjer ostalim zemljama u regiji da je pristupanje Uniji moguće ali da iziskuje vremena, mnogo truda te teških i ozbiljnih reformi, dok s druge strane ustrajanjem na pozitivnim reformama i nakon formalnog pristupa, dokazuje zemljama članicama Unije da s proširenjem valja nastaviti.

Također se razgovaralo o kulturnom aspektu suradnje dviju država, a posebice o pripremama za "Sezonu hrvatske kulture" u Francuskoj.Veleposlanik je kazao da Francuzi već sada iskazuju veliki interes za kulturu zemlje koju poznaju kao jednu od omiljenih turističkih destinacija. Razgovaralo se i o izložbi o Ruđeru Boškoviću koja se treba održati u UNESCO-u u Parizu u studenome, a u tom smislu istaknuto je da se projekt imenovanja jedne pariške ulice imenom Ruđera Boškovića privodi kraju, stoji u priopćenju.