c S
Dnevne novosti

Vlada: obveznice iz 1991. platit će se iz proračuna i dugoročnim kreditom

22.09.2011 07:20 ZAGREB, 21. rujna 2011.(Hina), Država će 2,43 milijardi kuna glavnice i kamata za obveznice za restrukturiranje gospodarstva iz 1991. godine manjim dijelom, u iznosu od 482,3 milijuna kuna, isplatiti iz državnog proračuna, dok će većim dijelom to pokriti dugoročnim deviznim kreditom u iznosu od 260 milijuna eura, odlučila je hrvatska Vlada.

Obveznice za restrukturiranje gospodarstva iz 1991. godine, u iznosu od 24,5 milijardi tadašnjih hrvatskih dinara, izdane su za sanaciju bankarskog sustava, a imatelji tih obveznica su uglavnom banke. Posebnost je tih obveznica da im se glavnica svakih šest mjeseci uvećavala za indeks proizvođačkih cijena u industriji, pa je tako i krajem lipnja uvećana za 3,2 posto, a na to se onda primjenjivala kamatna stopa od pet posto godišnje, objasnila je ministrica financija Martina Dalić.

Krajnji rok za otkup tih obveznica je 20 godina, odnosno 2011. godina, a otplata ukupno 2,4 milijarde kuna bit će iz proračuna u iznosu 482,4 milijuna kuna, a 1,9 milijardi kuna refinancirat će se dugoročnim deviznim kreditom u iznosu 260 milijuna eura, naglasila je Dalić. Kredit su odobrile Erste & Steiermaerkische Bank i Hypo Alpe-Adria-Bank, svaka u iznosu 130 milijuna eura. Kamatna stopa na kredit je nepromjenjiva i iznosi 5,5 posto godišnje, a kredit će se vraćati u pet jednakih godišnjih rata, istaknula je Dalić.

Na taj se način, osim povrata obveza iz 1991., osigurava i provođenje strategije upravljanja javnim dugom, nepovoljniji se instrumenti financiranja zamjenjuje povoljnijim, naglasila je ministrica financija. Ističe i kako je u ovom vremenu financijske krize i nepovoljnih zbivanja na financijskom tržištu, agencija Moody's jučer Hrvatskoj potvrdila važeći rejting (Baa3) i potvrdila ocjenu izgleda "stabilan".

Razlozi za to su činjenica da će Hrvatska 2013. postati članica EU i da u ovom razdoblju Hrvatska ostvaruje primjeren odnos između gospodarskih kretanja u zemlji i prosjeka EU, Hrvatska bilježi razinu BDP-a prema paritetu kupovne moći od 20.000 dolara po stanovniku, kazala je Dalić. Ministricu financija Vlada je ovlastila da potpiše ugovor s predstavnicima Republike Albanije o namiri klirinškog duga bivše države.

Naime, ukupan klirinški dug Albanije prema državama sljednicama bivše SFRJ iznosi 20,7 milijuna klirinških dolara (što je isti iznos i u američkim dolarima), a raspodjela je izvršena temeljem udjela dogovorenih aneksom C Ugovora o sukcesiji, pa će Albanija Hrvatskoj vratiti 5,48 milijuna američkih dolara u četiri jednake polugodišnje rate.

Vlada je izviještena i o pregovorima s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o zajmu između Hrvatske kontrole zračne plovidbe i EBRD-a za projekt nadogradnje hrvatskog sustava za upravljanje zračnim prostorom (CroATMS), kao i pregovorima o državnom jamstvu za taj zajam. Riječ je o projektu modernizacije sustava upravljanja zračnim prostorom, zajam bi bio u iznosu od 47 milijuna eura, na rok otplate od 12 godina, uključujući poček tri godine, te kamatu šestomjesečni Euribor uvećano za 1 posto marže.

U treće saborsko čitanje Vlada je uputila prijedlog zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora kojim se obrtnicima omogućuje kupnja poslovnih prostora u vlasništvu države, županija, gradova i općina, a novina mu je u odnosu na drugo čitanje da omogućuje plaćanje u obrocima.