c S
Dnevne novosti

Zapad bojkotirao govor Ahmadinedžada u UN-u

23.09.2011 07:08 ZAGREB/NEW YORK, 22. rujna 2011.(Hina), Izaslanstva zapadnih zemalja, uključujući i hrvatsko, napustila su u četvrtak zasjedanje Opće skupštine UN-a tijekom govora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u kojem je on oštro napao Zapad i izrazio sumnju u terorističke napade 11. rujna.
Prema izvoru iz hrvatskog izaslanstva, i hrvatski predsjednik Ivo Josipović je sa suradnicima napustio zasjedanje nakon što je Ahmadinedžad rekao da su "arogantne sile" sankcijama i vojnom silom zaprijetile svima koji su doveli u pitanje holokaust i terorističke napade na SAD 11. rujna 2001.

Američko izaslanstvo prvo je napustilo zasjedanje, a ubrzo nakon njega i druga zapadna izaslanstva su napustila dvoranu. Ahmadinedžad je optužio SAD da je "sumnjive" napade 11. rujna 2001. na New York i Washington iskoristio kao povod za pokretanje rata u Iraku i Afganistanu.

SAD i njegovi saveznici "gledaju na cionizam kao na ideologiju i svet pojam", dodao je iranski predsjednik. "Koristeći se svojom medijskom imperijalističkom mrežom koja je pod utjecajem kolonijalizma, oni sankcijama i vojnom silom prijete svima koji propituju holokaust i događaje 11. rujna", rekao je Ahmadinedžad.

Glasnogovornik američke misije pri UN-u Mark Kornblau osudio je izjave iranskog predsjednika. "Gospodin Ahmadinedžad imao je priliku govoriti o težnjama svoga naroda za slobodom i dostojanstvom, no umjesto toga opet je iznio odvratne antisemitske izjave i teorije zavjere", rekao je Kornblau.