c S
Dnevne novosti

Autonomna ženska skloništa za zakon o njihovu financiranju

23.09.2011 07:18 ZAGREB, 22. rujna 2011.(Hina), U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, Autonomna ženska kuća Zagreb i šest autonomnih ženskih skloništa iz cijele Hrvatske su počeli akciju prikupljanja potpisa potpore građana za donošenje zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koje vode udruge civilnog društva, koja će trajati do 30. rujna.
"Svako sklonište tu akciju pod nazivom 'Podržite autonomna skloništa za žene i djecu žrtve nasilja' provodi u svom gradu. Prikupljena pisma potpore bit će dostavljena vladi sa zahtjevom da se donese zakon o financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta koje vode udruge civilnog društva", izjavila je Neva Tölle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb, koja akciju provodi na Trgu bana Josipa Jelačića.

"Svih sedam autonomnih ženskih skloništa treba za svoj rad ukupno 7,5 milijuna kuna na godinu, a državni, županijski i gradski dužnosnici nam kažu da je recesija i da nema novca", rekla je Tölle i upitala "koliko stoji ljudski život?".

Istaknula je kako je u prvoj polovici ove godine ubijeno osam žena, uz 18 pokušaja ubojstava žena. Prošle su godine ubijene 23 žene i 18 ih je pokušano ubiti. "Riječ je o naglu rastu pokušaja ubojstava žena od njihovih sadašnjih ili bivših partnera", ocijenila je Neva Tölle.