c S
Dnevne novosti

Clinton pokrenula globalni forum za borbu protiv terorizma

26.09.2011 07:08 NEW YORK, 23. rujna 2011.(Hina/AFP), Američka država tajnica Hillary Clinton pokrenula je u četvrtak u New Yorku Globalni protuteroristički forum (GCTF), novo neformalno multilateralno tijelo s 30 članica, uključivo SAD, Europsku uniju, Rusiju, Kinu, Indiju i Pakistan, posvećeno jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Novi forum postat će "protuteroristička mreža jednako dovitljiva i prilagodljiva kao naši protivnici", kazala je Clinton na inauguralnom sastanku GCTF-a.

"Obećajmo da ćemo učiti jedni od drugih koliko god možemo", kazala je na sastanku u jednom njujorškom hotelu na rubu zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Prvi supredsjedatelji koordinacijskog odbora novog foruma bit će SAD i Turska. Članice organizacije su najveće zemlje iz Afrike, Azije, Bliskog istoka i Europe, uključivo najveće muslimanske zemlje poput Egipta i Pakistana te nove gospodarske sile poput Kine.

Dužnosnik State Departmenta rekao je da je GCTF osnovan nakon što su propale ranije inicijative jer nisu obuhvaćale dovoljan broj članica iz cijelog svijeta.

G8 je, primjerice, imao protuterorističku akcijsku skupinu koja nikada nije ostvarila svoj cilj. GCTF će u početku imati pet radnih skupina, jednu za sektor kaznenog prava i vladavine prava, jednu za borbu protiv nasilnog ekstremizma i tri za jačanje protuterorističkih kapaciteta u Sahelu, na Rogu Afrike i u jugoistočnoj Aziji.

U aktivnostima radnih skupina moći će sudjelovati i relevantne države koje nisu članice foruma i drugi relevantni čimbenici, uključivo UN, regionalna i subregionalna tijela i nevladine stručnjake.

Osnivači GCTF-a su Alžir, Australija, Velika Britanija, Kanada, Kina, Kolumbija, Danska, Egipat, Europska unija, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Jordan, Maroko, Nizozemska, Novi Zeland, Nigerija, Pakistan, Katar, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Španjolska, Švicarska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.