c S
Dnevne novosti

Bebić: Sabor položio ispit

27.09.2011 07:20 ZAGREB, 26. rujna 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazio je, uoči predstojeće posljednje saborske sjednice u ovom sazivu, zadovoljstvo radom zastupnika kazavši kako misli da su "položili ispit".

U emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga", Bebić je rekao kako je zasjedanje Sabora nastojao privesti kraju u atmosferi tolerancije i europskog parlamentarizma, "gdje možeš sve reći što misliš, ali ne moraš nikoga vrijeđati". "Mislim da je ovaj saziv Sabora ipak položio jedan ispit, neću reći s izvrsnom ocjenom, ali s jednom pozitivnom ocjenom, a zastupnici su to na kraju i uvidjeli", dodao je.

Upitan o tome koliko je rad Sabora opterećivao rekordan broj zastupnika u pritvoru i s osudama za kaznena djela, Bebić je kazao: "Mi smo došlo do toga da kada se radi o kršenju zakona da se došlo do najviših predstavnika, članova predstavničkog tijela, odnosno zakonodavnih tijela, bivših ministara, a to pokazuje da funkcionira naš sustav".

Dodao je da nije "sasvim zadovoljan u pogledu provedbe zakona, istražnih organa, istražnih tijela, istraga i optužnica i suđenja. Tu bi svatko trebao raditi ono što mu je ustavno-pravni okvir", rekao je. Na upite slušatelja o saborskim zastupnicima koji mjesecima ne dolaze na sjednice, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je poručio da toga koji ne dolazi na sjednice Sabora ne izabiru drugi puta. Nema ništa protiv, kako je rekao, da se objavi koliko zastupnici dolaze na sjednice.

No dodao je međutim i kako "to nije ilustracija rada". "Kao lijepo on tamo sjedi, fino se smiješi, klima glavom i za mnoge on radi. Ne rade ništa mnogi, jer nikad nisu ništa progovorili", ustvrdio je Bebić. Upitan svojoj tvrdnji da je nemoguće da o crnim fondovima nitko ništa nije znao, kazao je kako je "to uvjetno rekao".

"Ako je bilo nešto, onda je po logici stvari morao netko nešto znati. Kako će to nešto biti, a da nitko ne zna", zapitao se Bebić dodajući međutim da "ako nitko ništa ne zna stvarno onda i nije bilo ništa". O reakcijama u HDZ-u na svoju izjavu da ostaje Sanaderov prijatelj pa makar ga posjećivao u zatvoru, Bebić je rekao da "ne zna kakve su".

"Ja svoja stajališta baziram na tome da prijateljstva niti započinju niti prestaju ovim i onim događanjima", rekao je dodajući da se "prijateljstvo bazira na potpori i razumijevanju kad je ljudima najteže, a ne kad im sve ide glatko i kad su na vrhu neke društvene piramide, kad uspjehe bilježe, kad su popularni".

Tada imate puno prijatelja, koji su upitni prijatelji, jer čim to prestane onda oni to više nisu, rekao je Bebić dodavši kako on u tom pogledu ima druge kriterije. "Poštujem sve ono što će se donijeti u postupku i pogotovo ono što će biti pravomoćno, ali to prijateljstvo je iznad mnogih stvari", zaključio je.