c S
Dnevne novosti

Odbor za rad i socijalno partnerstvo

28.09.2011 07:22 ZAGREB, 27. rujna 2011.(Hina), Saborski odbor za rad i socijalno partnerstvo jednoglasno je podupro paket izmjena mirovinskih zakona kojima se umirovljenicima koji su dobrovoljno ušli u drugi mirovinski stup omogućuje povratak u prvi stup, a dosadašnji dodatak na mirovinu postaje sastavnim dijelom mirovine.

Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimir Rožman objasnio je da će, po izmjenama Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, svi koji se odluče za izlazak iz drugog stupa te za mirovinu iz prvog moći to učiniti pri odlasku u mirovinu ako procijene da je to za njih povoljnije.

Također je rekao da je, po izmjenama Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje, prijelaz u prvi stup omogućen i za 1200 žena koje su već otišle u mirovinu iz prvog i drugog stupa, tako da bi njihova mirovina trebala porasti između 500 i 1500 kuna.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kazao je u raspravi kako je Vlada prije godinu dana odbila isti takav zahtjev HNS-a i HSU-a te ustvrdio kako su očito "trebali doći izbori da se to riješi". Predsjednik odbora Boris Kunst ocijenio je pak da bez obzira na izbore vlada time rješava velika nepravda koja se dogodila jer se građanima na početku nije objasnilo što ih može očekivati.

Odbor je jednoglasno predložio Saboru donošenje i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te dopunu Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, čime bi sadašnji dodatak od 4 do 27 posto, koji prima oko 300.000 tzv. novih umirovljenika, umirovljenih nakon 1999., postao sastavnim dijelom mirovine.

Predsjednik HSU-a Hrelja ponovno je kazao da je njegova stranka takve izmjene tražila još prije dvije godine, ali ih je vlada odbila, no i da će oporba izmjene poduprijeti jer ih smatra pozitivnim pomakom.

Članovi odbora jednoglasno su prihvatili i izmjenu zakona o tzv. posebnim mirovinama kojim se predlaže da se od 10-postotna smanjenja mirovine, o čemu je odluka donesena prije godinu dana, od 1. studenoga izuzme i stotinjak djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja bez oba roditelja.