c S
Dnevne novosti

Božinović i Dovgopoly o izravnijoj suradnji između MORH-a i UN-a

28.09.2011 07:12 ZAGREB, 27. rujna 2011.(Hina), Hrvatski ministar obrane Davor Božinović i direktor za nabavu Ujedinjenih naroda Dmitri Dovgopoly razgovarali su u utorak u Zagrebu o mogućnostima uključivanja hrvatskih tvrtki u opskrbu za potrebe Ujedinjenih naroda (UN) i dogovoreno je da će se uskoro stvoriti okviri za izravniju suradnju između ministarstva obrane i UN, što također može biti poticaj za hrvatske gospodarstvenike te otvara mogućnosti, u pojedinim specifičnim slučajevima, lakšeg plasmana hrvatskih proizvoda za potrebe UN-a, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Božinović je istaknuo kako Hrvatska ima tradiciju proizvodnje naoružanja i vojne opreme, ali da za potrebe UN-a može ponuditi i proizvode iz drugih područja, primjerice prehrambene industrije.

Po njegovim riječima, ovo je jedan od načina da se hrvatske tvrtke dodatno ohrabre da posluju sa svijetom. Ministar Božinović zahvalio se UN-u na brzom odazivu da sudjeluju u stručnoj prezentaciji za hrvatske tvrtke, koja je dogovorena prije dva mjeseca u New Yorku.

Dovgopoly je rekao da je posjetio nekoliko proizvođača u Hrvatskoj – tvrtke Kroko, Doking i Šestan-Busch te da je tamo vidio proizvode vrhunske kvalitete.

On je izrazio uvjerenost da uz stručne ljude koja Hrvatska ima, hrvatsko gospodarstvo ima mogućnost vratiti se među značajnije dobavljače za UN.

Tijekom jučerašnjeg predavanja "Kako poslovati s Ujedinjenim narodima", održanog u Zagrebu, predstavnici 70-tak tvrtki dobili su informacije kako mogu konkurirati sa svojim proizvodima na natječajima UN-a, te su imali prigodu iz prve ruke dobiti odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala.

UN je u 2010. na poslove opremanja i nabave izdvojio 14,5 milijardi dolara. Pri tome je samo za troškove mirovnih misija u 2010. izdvojeno više od 7,5 milijardi dolara, od čega za opremanje i nabavu 3,1 milijardu dolara.

Na predavanju je također posebno naglašeno kako se tu otvara prostor ne samo namjenskoj industriji naoružanja i vojne opreme, već i cjelokupnom gospodarstvu, stoji u priopćenju.