c S
Dnevne novosti

Udruga gradova zatražila ocjenu ustavnosti Zakona o upravljanju državnom imovinom

28.09.2011 07:26 ZAGREB, 27. rujna 2011.(Hina), Udruga gradova podnijela je Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka utvrđivanja suglasnosti odredbe članka 49. stavak 2. Zakona o upravljanju državnom imovinom s odredbama Ustava Republike Hrvatske jer je time, kako navode, povrijeđeno Ustavom zajamčeno vlasničko pravo lokalnih jedinica na stanovima koji nisu procijenjeni u društveni kapital poduzeća.

U priopćenju navode kako je tim člankom propisano da se neprocijenjena imovina, a njome se u smislu toga Zakona smatraju i stanovi koje su društvena poduzeća u postupku pretvorbe prenijela fondovima u stambenom i komunalnom gospodarstvu, a koji nisu prodani nositeljima stanarskog prava, prenose u vlasništvo države.

Lokalne jedinice već su ranije stekle pravo vlasništva na stanovima sukladno posebnim propisima te su se u potpunosti ponašale kao vlasnici navedenih stanova u skladu sa zakonima, zaključujući međuvlasničke ugovore s drugim suvlasnicima zgrade, sudjelujući kao suvlasnik zgrade u imenovanju upravitelja zgrade i plaćajući zajedničku pričuvu za održavanje zajedničkih dijelova stambene zgrade u kojoj se stanovi nalaze, ističu iz Udruge gradova.

Naglašavaju kako su dodjelom stanova nedostajućim visokoobrazovanim kadrovima jedinice pozitivno i konkretno utjecali na poticanje zapošljavanja u svojim sredinama.

Zakonodavac je donošenjem Zakona o upravljanju državnom imovinom zanemario sve prethodno navedene činjenice i argumente od odlučnog značaja, te je „potezom pera“ izvršio novu nacionalizaciju imovine lokalne samouprave.

Vjerujemo da će Ustavni sud reagirati na ovu nepravdu te zaštititi vlasničko pravo lokalnih jedinica na jednak način kako je ono zaštićeno i osigurano u europskim zemljama, poručeno je iz Udruge gradova.