c S
Dnevne novosti

Filozofski fakultet od Vlade traži povlačenje prijedloga triju zakona

29.09.2011 07:18 ZAGREB, 28. rujna 2011.(Hina), Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uputilo je Vladi i predsjednici Vlade Jadranki Kosor pismo s molbom da se prijedlozi zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i o znanstvenoj djelatnosti formalno povuku iz saborske procedure.

"Daleko najveći i najugledniji dio akademske, sveučilišne i znanstvene zajednice, nakon pažljive analize ocijenio je te prijedloge zakona kao loše i štetne i o tome se, kao i naše Vijeće, već mnogo puta jasno izrazio", navodi se u pismu s 28. sjednice Fakultetskog vijeća koje je potpisao dekan Damir Boras.

Vijeće drži da su ti prijedlozi zakona već dovoljno naštetili ugledu vlade, a "bitno bi naštetili i Hrvatskoj da se prihvate".

"S obzirom na to da su Sveučilište u Zagrebu i akademska zajednica pokrenuli vlastite inicijative koje bi mogle mnogo promišljenije voditi razvoju znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj te da bi se u zajedničkome stručnom dijalogu u državi na načelima demokratske otvorenosti i sveučilišne autonomije, moglo doći do dugoročno dobrih načela i rješenja", Vijeće je pozvalo Vladu da rastereti akademsku zajednicu i buduću Vladu, kakvi god bili rezultati izbora, prijetnje prijedloga zakona koje je uvjerljiva većina akademske zajednice odbila.

Povlačenjem prijedloga zakona, stoji u pismu, otvorio bi se put odgovornim i konstruktivnim inicijativama i plodnom dijalogu na dobro znanosti i visoke naobrazbe u Hrvatskoj.