c S
Dnevne novosti

Hrvatin: novi kazneni zakon temeljito pripremljen

30.09.2011 07:20 OPATIJA, 29. rujna 2011.Hina, Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin je, govoreći na otvorenju stručnog savjetovanja "Aktualna pitanja novog kaznenog zakonodavstva" u Opatiji, ocijenio da je novi Kazneni zakon temeljito pripremljen, što jamči spremnost sudaca i dobar rad sudova nakon početka njegove primjene.

Hrvatin je naglasio da se u pet godina, od 2005. do 2010., u sklopu tih priprema smanjio broj kaznenih predmeta koji ostaju na kraju godine, s 49.576 na 35.923 ili za 28 posto. Broj "starih" kaznenih predmeta, odnosno onih starijih od tri godine, smanjen je za 78 posto, rekao je.

U današnje je vrijeme sirenski zov osvete jak, ali u svim pravnim slučajevima samo sudovi mogu donositi odluke kako bi se osudili krivi, a oslobodili oni koji to nisu, istaknuo je, dodavši da je to temelj demokracije i opstanka zdrava društva. Zakon je u Hrvatskom saboru prošao prvo čitanje.

Profesorica zagrebačkoga Pravnog fakulteta i članica tima za izradu novoga kaznenog zakona Ksenija Turković je, izvijestivši o najbitnijim promjenama u novom zakonu, spomenula da je uveden niz novih kažnjivih djela, kao što je trgovina dijelovima ljudskih tijela i ljudskim zametcima, sakaćenje ženskih spolnih organa, zlostavljanje na radu, obijesno ponašanje u prometu ili pak ispuštanje onečišćenja s plovila.

Izdvojila je i novo kažnjivo djelo sramoćenja, koje podrazumijeva iznošenje činjeničnih tvrdnja o nekoj osobi koje mogu štetiti časti ili ugledu a da onaj tko iznosi ne mora znati jesu li te tvrdnje istinite ili ne. Ako se takve tvrdnje iznose u javnim medijima ili na javnom skupu, predviđena kazna je do 360 dnevnih dohodaka.

Turković je navela da je manje od deset zakonskih odredaba ostalo nepromijenjeno. Istaknula je temeljno načelo u odabiru primjene novog ili starog zakona u graničnim slučajevima po kojem se odabire zakon s blažim kaznenim odredbama. Profesor s istog fakulteta Petar Novoselec je govorio o odredbama gospodarskog kriminala u novom zakonu.

Izvijestio je da su četiri dosadašnja kažnjiva djela - zlouporaba položaja i ovlasti, zlouporaba ovlasti u gospodarskom kriminalu, sklapanje štetnog ugovora i nesavjesno gospodarsko poslovanje - koja su, kako drži, bila nedovoljno razgraničena i preklapala su se, sad ukinuta i umjesto njih uvedeno samo jedno djelo i to zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Zlouporaba povjerenja se odnosi na odnos vlasnika kapitala i menadžmenta kojem je povjereno savjesno upravljanje kapitalom trgovačkog društva.