c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o trgovini

30.09.2011 07:26 ZAGREB, 29. rujna 2011.Hina, Hrvatski sabor je zasjedanje nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o trgovini, kojima se ukidaju odredbe koje ograničavaju radno vrijeme trgovina.

Predložene izmjene predstavio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović, podsjetivši da je Ustavni sud u lipnju 2009. ukinuo zakonske odredbe o radnom vremenu trgovina tijekom tjedna i nedjeljom.

Stoga je Vlada izmjenama predložila brisanje tih odredbi, pa bi Zakon o trgovini ponovno jednako tretirao sve blagdane koji su definirani kao državni praznici, a poslodavci bi, kao i dosad, samostalno određivali radno vrijeme trgovina, uzimajući u obzir potrebe kupaca i prava zaposlenika.

"U dane blagdana u Hrvatskoj se ne radi, pa niti trgovine ne mogu raditi", poručio je Friganović. Predloženim izmjenama vlada želi zaoštriti borbu protiv sive ekonomije i nelojalne tržišne utakmice te dodatno ukloniti barijere koje su opterećivale tu djelatnost.

Tako se briše odredba koja se odnosi na obvezu Ministarstva da u postupku izdavanja lokacijske dozvole određuje posebne uvjete za obavljanje trgovine u određenim vrstama prodajnih objekata.

Prijedlogom se proširuju odredbe o nepoštenom trgovanju, ali i krug osoba koje mogu obavljati djelatnost trgovine, kojom bi se mogle baviti i neprofitne pravne osobe (udruge, zadruge) koje izvan trgovina mogu prodavati robu isključivo vezanu s ostvarivanjem ciljeva tih pravnih osoba.

Uvode se kaznene odredbe za građane koji bez legaliteta prodaju robu izvan prodavaonica ili prodaju proizvode koji se ne smiju prodavati na otvorenim prostorima.

Predloženim izmjenama propisuje se jednaka obveza vezana uz problematiku stavljanja robe na tržište za robu proizvedenu u Hrvatskoj kao i za uvozne proizvode. O izmjenama Zakona o trgovini raspravljaju saborski klubovi.