c S
Dnevne novosti

Transparentnost proračuna: Hrvatska slabija nego 2008.

03.10.2011 07:22 ZAGREB, 30. rujna 2011.(Hina), Javnost većine od 94 ocijenjenih zemalja ima ograničen uvid u to kako njihova vlada troši javni novac, doznaje se u petak s internetskih stranica međunarodne organizacije International budget partnership (IBP) koja je u izvješću za 2010. Hrvatsku ocijenila s 57 bodova, za dva lošije nego 2008.

Promatrane države prosječno objavljuju manje od polovice informacija o proračunu koje bi trebale objaviti, navodi IBP u izvješću OBI 2010. (Open Budget Survey).

"Javno mnijenje u većini od 94 ocijenjenih zemalja ima ograničen pristup čak i osnovnim informacijama o prihodima i rashodima njihove vlade i stoga ima ograničenu sposobnost razumjeti ili utjecati na proračunske prioritete njihove vlade", navodi se u izvješću.

Prosječna ocjena OBI 2010., za promatrane zemlje je 42 od ukupno 100. To znači da većina zemalja pruža manje od polovicu informacija potrebnih da proračun bude transparentan, piše OBI.

Hrvatska je za 2010., ocijenjena s 59, u kategoriji zemalja koje pružaju neke informacije o proračunu. Prije dvije godine, kada je objavljen prethodni izvještaj, hrvatska ocjena iznosila je 57, što je bio znatan uspon s ocjene 42 iz 2006.

U regiji je samo Slovenija u kategoriji zemalja koje daju znatne informacije o proračunu. S ocjenom 70 Slovenija je ispred Njemačke (68). U toj su skupini od europskih zemalja Poljska (64), Češka (63), Španjolska i Ukrajina (62), a preostale su Čile, Indija, Brazil, Južna Koreja, Peru, Šri Lanka i Kolumbija.

Ukupno samo 20 od 94 zemlje u kategoriji je država koje građanima pružaju dovoljno informacija o proračunu na temelju kojih oni mogu cjelovito analizirati i razumjeti nacionalni proračun, piše IBP.

Osim već navedene skupine zemalja koje pružaju znatne informacije, postoji i prva kategorija u kojoj su države što pružaju iscrpne informacije o proračunu.

U njoj su redom zapadne demokracije, no zanimljivo je da je prvo mjesto zauzela Južna Afrika s 92 od 100 bodova. Slijede je Švedska, Norveška, Francuska, Velika Britanija, Novi Zeland i Sjedinjene Države.

Preostale dvije skupine čine zemlje koje pružaju minimalne informacije o trošenju javnog novca, te konačno države koje takve informacije ne objavljuju, kao Saudijska Arabija i Alžir koje su zauzele zadnja mjesta.

U izradi izvješća IBP surađuje s civilnim društvom diljem svijeta kako bi analizom proračuna poboljšao rad vlada i pomogao iskorjenjivanju siromaštva.

Istraživanje nije indeks percepcije već se studija radi na temelju upitnika koji za svaku zemlju provode neovisni stručnjaci koji nisu povezani s vladom.