c S
Dnevne novosti

Otvoren projekt probacijskog sustava u Hrvatskoj

03.10.2011 07:20 ZAGREB, 30. rujna 2011.(Hina), Projekt IPA 2008. "Razvoj probacijskog sustava u Republici Hrvatskoj", kojemu je svrha rasteretiti skupi zatvorski sustav služenjem kazne na uvjetovanoj nadziranoj slobodi, otvoren je u Zagrebu.

Zajednički projekt ministarstva pravosuđa Velike Britanije, Službe za probaciju i medijaciju Republike Češke i hrvatskoga Ministarstva pravosuđa počeo je u lipnju ove godine, a trajat će do ožujka 2013.

Ukupna vrijednost projekta jest 1,8 milijuna eura koji će biti uložen u opremanje probacijskih ureda i izradu informatičke mreže za cijeli sustav, rekao je ravnatelj Uprave za probacijski sustav Saša Rajić.

Probacijski sustav u Hrvatskoj provodi se od 2001., kada su doneseni zakoni i prihvaćen akcijski plan, a u sklopu projekta koji financira Europska unija izradit će se protokoli i smjernice, rekla je državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Tatjana Vučetić.

Zatvori koji su često prenapučeni vrlo su skup način kažnjavanja, ustvrdila je, dodajući da je u tijeku uvođenje elektroničnog nadzora kažnjenika kao alternativa takvoj vrsti kažnjavanja.

Projekt je podupro i voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, koji je istaknuo da bi to trebalo donijeti mnogo koristi ako se želi smanjiti broj zatvorenika.

"Počinitelji kaznenih djela dobit će drugu šansu, ali treba voditi računa kako bi se zaštitilo čitavo društvo pa je važna procjena rizika pri odlučivanju koji će zatvorenici kaznu služiti na nadziranoj slobodi", rekao je.

Britanski veleposlanik David Blunt ustvrdio je da će sustav smanjiti broj zatvorenika, no upozorio je da je potrebno vrijeme kako bi broj zatvorenika na probaciji bio veći nego broj onih u zatvoru. U Velikoj Britaniji, koja ima više od stotinu godina dugu povijest probacijskog sustava, samo 0,05 posto osoba pod nadzorom probacijske službe ponovno počini kazneno djelo.

Iako se probacijom smanjuje stopa kriminala, ona nije lijek jer još nijedno društvo nije iskorijenilo kriminal, istaknuo je Blunt. Probacija, osim što rasterećuje prenapučene zatvore, pridonosi i resocijalizaciji počinitelja kaznenih djela te sprječava raspadanje obitelji, a jeftinija je i za državu. Po podatku koji je iznio Blunt, u Velikoj Britaniji po osobi u zatvoru na godinu se potroši 48.000 funta, a za zaštitni nadzor 5000 funta.