c S
Dnevne novosti

Vijeće Europe: Palestinci su "partneri za demokraciju"

04.10.2011 07:10 STRASBOURG, 3. listopada 2011.(Hina/AFP), Palestinsko nacionalno vijeće treba dobiti status "partnera za demokraciju" na prvoj jesenskoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (APCE) u Strasbourgu.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Salim Za'noon treba održati govor u APCE-u čiji se odbor za politička pitanja očitovao za dodjelu takva statusa.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas održat će pak govor u Parlamentarnoj skupštini u četvrtak.

APCE u kojemu sjede parlamentarni izaslanici 47 država članica paneuropske organizacije treba u utorak formalno glasovati o tom pitanju, ali je službena svečanost potpisivanja već zakazana.

Taj status "partnera" treba ojačati veze s parlamentima zemalja nečlanica u europskom susjedstvu. Uveden je 2009., a prvi put je dodijeljen marokanskom parlamentu u lipnju.

Dodjela statusa Palestincima u času kada se oni pokušavaju izboriti za prijam u UN-u kao punopravna država članica, ne znači i priznanje palestinske države.

"To su dvije različite stvari, ali će partnerstvo za demokraciju biti važno za palestinske napore", rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland u razgovoru za francusku novinsku agenciju AFP.

Na dnevnom redu ovog zasjedanja bit će i prijedlog preporuke u vezi s prenatalnim izborom spola djeteta.

Ta je metoda dosegnula "zabrinjavajuće razmjere" u više država članica Vijeća Europe, kao što su Albanija, Armenija i Azerbajdžan, po izvješću koje se skupštini treba podnijeti u ponedjeljak.