c S
Dnevne novosti

Josipović primio brandenburškog premijera Platzecka

04.10.2011 07:12 ZAGREB, 3. listopada 2011.(Hina), U povodu njemačkoga nacionalnog praznika Dana njemačkog jedinstva, hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u ponedjeljak premijera njemačke savezne zemlje Brandenburga Matthiasa Platzecka, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj predstavljajući Brandenburg, priopćeno je iz predsjednikova ureda.

Josipović je izrazio zahvalnost za potporu koju je Njemačka pružila Hrvatskoj u procesu pregovaranja o punopravnom članstvu u Europskoj uniji te na inicijativama za poticanje gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Josipović je zahvalio premijeru Platzecku i na donaciji brandenburške vlade za razminiranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji te čestitao nacionalni praznik Dan njemačkog jedinstva.

Platzeck je čestitao Josipoviću na završenim pregovorima o ulasku Hrvatske u Europsku uniju te izrazio nadu da će se suradnja dviju zemalja u novom kontekstu još više razvijati i intenzivirati.

"Savezna zemlja Brandenburg ima velika tranzicijska iskustva i posebno je uspješna u iskorištavanju obnovljivih izvora energije i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji", istaknuo je Platzeck te dodao kako smatra da upravo u tim područjima Hrvatska ima znatan potencijal.

Ovaj će posjet njemačka strana iskoristiti da se prodube dogovori na stručnoj razini, a nakon toga očekuju se i konkretni oblici gospodarske suradnje, izjavio je na kraju susreta Platzeck, kaže se u priopćenju.