c S
Dnevne novosti

Šimunović na sastanku zemalja članica SEDM inicijative

04.10.2011 07:14 ZAGREB, 3. listopada 2011.(Hina), Državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović sudjelovao je ponedjeljak u turskoj Antalyi na sastanku zemalja članica SEDM inicijative (South Eastern Europe Defence Ministerial) i dao potporu Hrvatske jačanju te inicijative kojoj je cilj brže uključivanje zemalja jugoistočne Europe u transatlantske integracije, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Uz Hrvatsku, koja je članica SEDM-a od 2000., na sastanku su bili visoki dužnosnici ostalih 13 zemalja članica SEDM-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Italija, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, SAD, Srbija, Turska, Ukrajina), predstavnici država promatrača (Moldavija i Gruzija), zapovjednik multinacionalne brigade SEEBRIG (vojne komponente SEDM-a) te kao gosti predstavnici JFC Napulj, Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) i RCC-a (Regional Cooperation Council).

Prema priopćenju, Šimunović je iskazao snažnu potporu daljnjem radu i razvoju SEDM-a kao značajnog i uspješnog regionalnog foruma koji pridonosi jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Naglasio je da će Hrvatska i dalje aktivno pridonositi razvoju SEDM procesa kroz sudjelovanje u njegovim projektima u skladu s vlastitim mogućnostima i kapacitetima.

SEDM je inicijativa čiji je cilj jačanje suradnje država jugoistočne Europe, Italije i SAD-a na području obrane u duhu Partnerstva za mir, a s konačnim ciljem bržeg uključivanja zemalja jugoistočne Europe u transatlantske integracije, osobito NATO.

Članice inicijative obvezuju se na promicanje dobrosusjedskih odnosa, konstruktivne obrambene i sigurnosne suradnje u regiji, a prioriteti talijanskog predsjedanja od 2011. do 2013. su daljnje jačanje SEDM-a kao ključnog foruma za suradnju i dijalog u pitanjima sigurnosti regije i šire, stoji u priopćenju MORH-a.