c S
Dnevne novosti

Rupel: dogovor moguć i bez arbitraže

04.10.2011 07:20 LJUBLJANA, 3. listopada 2011.Hina, Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da je arbitražni sporazum s Hrvatskom donesen pod pritiskom SAD-a i da je još uvijek moguće postići bilateralni sporazum s Hrvatskom o graničnom prijeporu mimo arbitraže.

U razgovoru za novi broj slovenskog tjednika "Reporter" od ponedjeljka, Rupel je arbitražni sporazum s Hrvatskom nazvao "jednom od hipoteka" dosadašnje vlade.

List tvrdi da bi Rupel opet mogao postati ministar vanjskih poslova, ako na prijevremenim izborima 4. prosinca pobijedi Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše.

Nova bi se vlada s tom hipotekom trebala suočiti, te pokušati mimo arbitražnog sporazuma doći do bilateralnog rješenja graničnog prijepora, ocijenio je Rupel.

Podsjetivši da se oporba s Janšom na čelu suprotstavljala arbitražnom sporazumu, koji je odijelio pitanje graničnog prjepora od hrvatskih pristupnih pregovora s EU, Rupel je rekao kako diplomatske bilješke koje je nedavno otkrio WikiLeaks otkrivaju da je predsjednik vlade Borut Pahor pristavši na arbitražu popustio američkim pritiscima.

"Amerikanci su cijelo vrijeme Hrvatskoj davali prednost, a iz diplomatskih bilježaka koje je otkrio WikiLeaks razvidno je da su na Pahora vršili pritisak oko rješenja graničnog spora", rekao je Rupel.

"Međunarodne sporazume treba poštovati svaka vlada, no još uvijek vidim priliku da se s Hrvatskom nagodimo bilateralno", rekao je Rupel, dodajući da Slovenija možda još ima neki adut kako bi se granični prijepor riješio prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije, koji su potpisali predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor i koji je ratificiran u oba parlamenta, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu, predviđa da granični spor riješi peteročlani arbitražni sud, ali ima i klauzulu po kojoj bi se arbitraža mogla prekinuti ako obje strane postignu međusobni bilateralni sporazum.

Hrvatski pristupni sporazum s Europskom unijom u slovenskom će se parlamentu morati ratificirati dvostrukom većinom. Rupel je izjavio da koalicijska vlada Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) i Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) s dvotrećinskom većinom u budućem sazivu parlamenta ipak nije u potpunosti isključena.

Rupelk je član Janšine stranke, a na početku djelovanja Pahorove vlade bio je savjetnik za vanjsku politiku u Pahorovu kabinetu.