c S
Dnevne novosti

Sabor o policijskoj suradnji s Crnom Gorom

05.10.2011 07:22 ZAGREB, 4. listopada 2011.Hina, Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu potvrđivanja Sporazuma između hrvatske i crnogorske Vlade o policijskoj suradnji.

Sporazum je potpisan 17. ožujka ove godine u Budvi, a u njegovu obrazloženju stoji da je dosadašnja suradnja policija dviju država ostvarivana kroz suradnju kriminalističkih policija, razmjenu podataka i informacija, uključujući i one o navijačima, suradnju graničnih policija, te kroz savjetodavnu pomoć Hrvatske u procesu pridruživanja EU.

Hrvatska i Crna Gora, dodaje se, potvrdile su interes i iskazale spremnost za daljnje promicanje i produbljivanje međusobne suradnje sklapanjem dvostranog međunarodnog ugovora o policijskoj suradnji.

Sporazumom se uspostavlja pravni okvir za međusobnu suradnju dviju država u području borbe protiv kriminala. To konkretno podrazumijeva otklanjanje opasnosti za javnu sigurnost i javni red, sprječavanje i progon kaznenih djela i stanja sigurnosti u nadzoru državne granice u pograničnom području, te suzbijanje prekograničnog kriminala.