c S
Dnevne novosti

U Saboru oprečna mišljenja o prijedlogu Zakona o ništetnosti

07.10.2011 07:20 ZAGREB, 6. listopada 2011.Hina, O konačnom prijedlogu Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ te Republike Srbije zastupnici u Hrvatskom saboru imali su oprečna mišljenja - od HDZ-ova da se time štiti suverenitet Hrvatske i njenih građana do HDSSB-ova da je to tek "politički pamflet".

Ana Lovrin (HDZ) je ocijenila simboličnim da se danas u Saboru, koji je svečanom sjednicom proslavio 20 godina samostalnosti Hrvatske, raspravlja o zakonu kojim se, rekla je, "branimo od ponovljene, ali ovoga puta - pravne agresije". Ustvrdila je da se zakon donosi kako bi se zaštitio hrvatski suverenitet i građani od kaznenog progona druge države. Time, dodala je, ne odgovaramo politički na pravosuđe, nego politički na politiku - na njihov zakon odgovaramo našim zakonom.

"Moramo se držati principa da tko god je počinio ratni zločin mora odgovarati, a tko nije - mora mu se omogućiti da dokaže svoju nevinost", kazao je Goran Beus Richembergh (HNS/HSU). Zakon je trebala braniti premijerka, u najmanju ruku ministar pravosuđa, a njih nema, rekao je i pitao: Je li to poruka i je li poruka što se špekulira da će prijedlog biti povučen s glasovanja? Je li ta tema zaslužila da se na njoj homogenizira bilo koje biračko tijelo i da odemo korak unatrag u regionalnoj suradnji? Hoćemo li, pita Richembergh, zbog predizbornih interesa ugroziti nacionalne?

"Imam dojam da će ovaj zakon o ništetnosti biti ćorak, a i deklaracija", ocijenio je Damir Kajin (IDS) koji smatra da se apsurdnim optužnicama Hrvatska neće suprotstaviti takvim zakonima nego sjedanjem za stol i razgovorima s Beogradom, Sarajevom, Podgoricom. "Cijeli ovaj igrokaz je zapravo u funkciji predstojećih izbora", smatra Kajin i dodaje da će od braniteljske populacije HDZ ovim zakonom možda nešto sitno dobiti, ali dugoročno, od takve politike zemlja može imati samo štete.

Odgovorio mu je ministar uprave Davorin Mlakar rekavši da nije riječ o igrokazu nego o zakonu koji će pomoći pravosudnim tijelima da ne odgovaraju na provokacije ili dokumente koje isporučuju svojim djelovanjem pravosudna tijela Srbije i da zakon nije povučen iz procedure.

Davorko Vidović (SDP) rekao je da ga zanima kakav će pravni učinak proizvesti ovaj zakon i upitao: "Hoće li usvajanjem ovog zakona, recimo, kolega Šeks, moći ići u Brežice na kavu ili u Nagykanizu na kobasice?". Njegov stranački kolega Josip Leko također je upitao je li taj zakonski prijedlog podoban način da bi Vlada zaštitila svoje građane od akata druge države te naglasio da na pravosudne akte treba reagirati pravosuđe RH.

Ocijenio je nepodobnim pokušaj da se zakonom zaštite branitelji RH jer, dodaje, zakon neće eliminirati buduće slučajeve jer čim izađu iz Hrvatske građani nad kojima visi optužnica ili optužni prijedlog, mogu se naći u istoj situaciji kao što se našao Tihomir Purda ili Vesna Bosanac. Izrazio je sumnju da je politika vlade u zaštiti građana, a posebno branitelja, osmišljena i pravodobna. Milorad Pupovac je najavio da SDSS neće podržati zakon jer smatra da će se njime produbiti pravnu nesigurnost i naveo da se deklaracijom možda može stvoriti prostor da se zakon povuče.

Sada se, međutim, stvari vraćaju na početak jer, dodaje, idemo u pravcu toga da Srbija sutra može reći ako nećete kažnjavati one koje bi trebalo, onda ni mi nemamo tu obvezu. "Ako vi promovirate princip nekažnjivosti, po čemu možete očekivati da se mi držimo principa kažnjivosti", dodao je, no HDZ-ov zastupnik Emil Tomljanović odgovorio mu je da to nije svrha zakona. Dinko Burić (HDSSB) pak smatra prijedlog zakona "najobičnijim političkim pamfletom".

"Sve dok besramne srbijanske optužnice nisu zakucale na vrata nekog od danas viskopozicioniranih HDZ-ovih dužnosnika nije bilo reakcija iz Vlad RH", kazao je Burić i dodao kako, nažalost, ni današnji prijedlog zakona ne rješava ništa bitno u pogledu stvarne zaštite hrvatskih branitelja od sadašnjih ili mogućih budućih optužnica srbijanskog tužiteljstva.