c S
Dnevne novosti

Sa zatvorene sjednice Vlade

07.10.2011 07:18 ZAGREB, 6. listopada 2011.(Hina), Vlada RH na sjednici je donijela Odluku o osnivanju Međuresorne radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica te razmatranje eventualne potrebe izmjene Zaključaka Vlade RH, od 23. prosinca 2004. godine, u vezi s utvrđivanjem uvjeta za sklapanje ugovora s vjerskim zajednicama o pitanjima od zajedničkog interesa, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Donesen je Zaključak u vezi s potpisivanjem Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa. Dana je suglasnost na Izmjene statuta Središnjeg registra osiguranika. Navedenim izmjenama predlaže se smanjenje broja najviših ustrojstvenih jedinica (sektora) s četiri na tri specijalizirane i po grupama poslova objedinjene najviše ustrojstvene jedinice te posljedično smanjenje broja pomoćnika i ravnatelja.

Vlada RH prihvatila je i pokroviteljstvo nad Smotrom Sveučilišta u Zagrebu, koja će se održati od 13. do 15. listopada 2011. godine, u Zagrebu, navodi se u priopćenju. Vlada Republike Hrvatske je Ustavnom sudu uputila očitovanje o nastavku postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 6. Odluke o utvrđivanju naknade troškova članovima radnih tijela Općinskog vijeća Općine Petlovac i zaposlenika Jedinstvenog upravnog odjela za nazočnost sjednicama Općinskog vijeća i sjednicama radnih tijela imenovanih od strane Općinskog vijeća Općine Petlovac, od 21. rujna 2009. godine.

S obzirom na to da je u međuvremenu Općinsko vijeće Općine Petlovac izmijenilo Odluku o utvrđivanju naknade troškova članovima radnih tijela Općinskog vijeća Općine Petlovac i zaposlenika Jedinstvenog upravnog odjela za nazočnost sjednicama Općinskog vijeća i sjednicama radnih tijela imenovanih od strane Općinskog vijeća Općine Petlovac, od 2. prosinca 2010., kojom je obustavljena odredba članka 6. izmijenjena te je navedena odredba sada u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Vlada RH ocjenjuje da su prestali razlozi za nastavak postupka te predlaže da se u navedenom predmetu postupak obustavi, stoji u priopćenju.

Donesena su i rješenja o odbijanju zahtjeva društva INA-Industrija nafte d.d. za poništenje Rješenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva: a) klase: UP/I-310-01/10-03/245, od 29. srpnja 2011. godine, b) klase: UP/I-310-01/10-03/246, 0d 29. srpnja 2010. godine i c) klase: UP/I-310-01/10-03/247, 0d 29. srpnja 2010. godine. Društvo INA-Industrija nafte d.d., podnijelo je zahtjeve za poništenje Rješenja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, kojima su trgovačkom društvu INA-Industrija d.d. oduzeta odobrenja za istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru ugljikovodika „Sava“, „Sjeverozapadna Hrvatska“ i „Drava“.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predmetnim rješenjima odbija zahtjeve društva INA-Industrija nafte d.d.; Također donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Okvirnog ugovora o zajmu br. F/P 1725 (2010) između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt Dogradnja i obnova Zatvora u Zagrebu.

Vlada je donijela i Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Memoranduma o izmjenama i dopunama Memoranduma o suglasnosti o budućnosti Zdravstvene mreže jugoistočne Europe u okviru Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (od 2008. godine nadalje). Prihvaćen je Nacrt banjalučke deklaracije, čije je potpisivanje predviđeno za vrijeme održavanja na Trećeg forumu ministara zdravstva Zdravstvene mreže jugoistočne Europe koji će se održati u Banja Luci, u Bosni i Hercegovini, 13. i 14. listopada 2011. godine.

Vlada RH na sjednici je upoznata i sa sljedećim međunarodnim aktima potpisanim između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i policijskih tijela drugih država te INTERPOL-a o suradnji tijekom turističke sezone 2011. godine, stoji u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.