c S
Dnevne novosti

Pokrenut postupak za sklapanje ugovora o ulasku u EU

07.10.2011 07:12 ZAGREB, 6. listopada 2011.Hina, Hrvatska Vlada donijela je u četvrtak Odluku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora Republike Hrvatske s 27 zemalja članica Europske unije o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, te predložila da Ugovor u ime RH potpišu premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović.

Odlukom hrvatske vlade prihvaćen je nacrt Ugovora o pristupanju i nacrt Završnog akta, a prema odredbama ugovora, kao datum njegova stupanja na snagu utvrđen je 1. srpnja 2013. pod uvjetom da ga do tada ratificiraju sve članice EU i Republika Hrvatska.

Vlada i odlukom predlaže da Ugovor o pristupanju i Završni akt u ime RH potpišu predsjednica vlade Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović. Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo što se donošenje ove odluke događa u tjednu kada Hrvatska slavi Dan neovisnosti, odnosno godini u kojoj slavimo 20. obljetnicu samostalne i neovisne hrvatske države.

Ovom odlukom, naglasila je, stvara se temeljna pretpostavka za ostvarenje strateškog nacionalnog i vanjskopolitičkog cilja - ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU. "Prošli smo težak put od 1991. do danas", rekla je Kosor. Odluka je bila u temeljima rada svih vlada i prvog predsjednika države, Franje Tuđmana, kao jedan od glavnih strateških ciljeva, dodala je.

Kad se pogleda s povijesnog stajališta od 8. listopada 1991. do danas napravili smo ogroman posao i mislim da nas sve u vlasti i sve građane treba ispuniti ponosom i zadovoljstvom, rekla je Kosor. Zahvalila je na uloženom ogromnom trudu svim dosadašnjima vladama te svim pregovaračima i hrvatskim građankama i građanima na strpljenju i trudu uloženom u taj značajan posao.

Kosor je podsjetila da je Hrvatska status kandidata za članstvo u EU dobila 18. lipnja 2004. godine, a da su pregovori formalno započeli 3. listopada 2005. u Luxembourgu održavanjem prvog sastanka Međuvladine konferencije između država članica EU i Hrvatske.

Uslijedio je proces analitičkog pregleda i ocjene usklađenosti nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, tzv. screening, a pregovori su formalno završili na zadnjem sastanku Međuvladine konferencije, održanom 30. lipnja 2011. u Bruxellesu.

Izvršavanje Ugovora o pristupanju osigurat će Hrvatskoj značajna financijska sredstva u proračunu EU, a zahtijevat će i financijska sredstva iz Državnog proračuna RH za uplaćivanje doprinosa proračunu EU od datuma pristupanja.