c S
Dnevne novosti

Sabor: u dnevni red uvrštena Deklaracija o pravosudnoj suradnji sa Srbijom

10.10.2011 07:24 ZAGREB, 7. listopada 2011.Hina, Hrvatski sabor je dnevni red sjednice dopunio s Vladinim prijedlogom Deklaracije o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije, a o Zakonu o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije nije glasovao.

Kvorum u sabornici trajao je, naime, vrlo kratko, te su zastupnici uspjeli izglasati tek dopune dnevnog reda s desetak novih točaka i jedan zakon.

Među točkama kojima je dopunjen dnevni red je i Vladin prijedlog Deklaracije, kojom je utvrđeno da je Srbija, donošenjem zakona kojim je svoja pravosudna tijela proglasila nadležnima za vođenje postupaka za kaznena djela na teritoriju cijele bivše SFRJ, povrijedila suverenitet Hrvatske.

Srbiju se stoga Deklaracijom poziva na sklapanje međudržavnog ugovora kojim bi se na cjelovit način i sukladno načelima međunarodnog prava uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida.

Budući da je Vlada predložila da ta deklaracija prati predloženi "Zakon o ništetnosti", o tom Zakonu zastupnici nisu glasovali, iako su ga raspravili.

Sabor je izmijenio Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, kojim je propisano da se mirovine ne smanjuju ni članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, i to djeci bez oba roditelja.

Donio je i zaključak po kojemu su za provedbu tog zakona osigurana sredstva u državnom proračunu. Odmah nakon izglasavanja tog zaključka u sabornici je nestalo kvoruma, te je predsjedavajući Vladimir Šeks zaključio zasjedanje, najavivši nastavak sjednice za srijedu.

Tada će Sabor, po najavi, raspravljati o prijedlogu Odluke o donošenju prostornog plana područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala Dunav-Sava.