c S
Dnevne novosti

U Dubrovniku održana Parlamentarna skupština OESS-a

10.10.2011 07:14 ZAGREB/DUBROVNIK, 10. listopada 2011.(Hina), U Dubrovniku je u nedjelju zatvoreno trodnevno jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), na kojem je sudjelovalo više od 200 parlamentarnih zastupnika iz 49 zemalja članica.

Domaćin zasjedanja na temu "Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi" bio je Hrvatski sabor, a raspravljano je o regionalnom razvoju, ulozi OESS-a u sukobu u Nagorno-Karabahu, te o jačanju sigurnosti i suradnje na Mediteranu.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je otvarajući zasjedanje u petak da prostor jugoistočne Europe prolazi kroz važnu transformaciju te unatoč izazovima poput globalne financijske krize kroči naprijed, dodavši da je upravo OESS velikim djelom zaslužan za takvu preobrazbu i demokratsku stabilizaciju.

Kosor je rekla kako je odabirom Hratske za domaćina skupa Parlamentarna skupština pokazala kako cijeni konstruktivnu ulogu Hrvatske u promicanju standarda i načela OESS-a. Posljednjeg dana zasjedanja u nedjelju održan je Mediteranski forum koji je moderirao potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Tonino Picula.

Uvodna predavanja su održali predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Petros Efthymiou, predsjedatelj OESS-a za partnerstvo i kooperaciju na mediteranu Eoin O'Leary i Predrag Matvejević, pisac i stručnjak za mediteranska pitanja. Kako se doznaje iz priopćenja Hrvatskog sabora, u vrlo živoj raspravi sudjelovali su svi predstavnici mediteranskih zemalja iz čijih rasprava i sugestija proizlazi općeprihvaćeno stajalište da u području Mediterana nastaje novi pokret koji prisiljava i OESS na nove korake u svom djelovanju.

Izdvojeno je da OESS treba uvažiti činjenicu da u žarištu događanja više nije Europa nego novi pokreti u Euroaziji i na Mediteranu, te da je potrebno više pozornosti usmjeriti na nove potrebe tih područja. Jedan od ciljeva OESS-a, naglašeno je, trebao bi biti usmjeravanje na pojavu novih protagonista u socijalnoj demokraciji na tom području, a to su žene.

Žene su dio revolucija i ne smiju biti zanemarene u novom demokratskom poretku koji se rađa na Mediteranu i Bliskom istoku, zaključeno je. Na sjednici Stalnog odbora uručeno je priznanje rizničaru Parlamentarne skupštine OESS-a i posebnom predstavniku za jugoistočnu Europu - zastupniku slovenskog parlamenta Robertu Batteliju, jedinom zastupniku Parlamentarne skupštine OESS-a koji je njezin član od osnutka skupštine 1990. godine.

Priznanja za dvadesetogodišnji doprinos radu Parlamentarne skupštine OESS-a primili su i tajnica ciparskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Marina Adamidou i tajnik izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Milovan Petković.