c S
Dnevne novosti

Josipović i Vujanović pohvalno o odnosima Hrvatske i Crne Gore

11.10.2011 07:14 ZAGREB, 10. listopada 2011.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenili su u ponedjeljak nakon jednosatnog sastanka da su odnosi između dviju zemalja vrlo dobri i primjer za regiju.

"Odnosi između Crne Gore i Hrvatske su vrlo dobri, rekao bih uzorni s obzirom na prošlost iz 90-ih", rekao je Josipović. Vujanović se složio s tom ocjenom i kazao da su odnosi dviju zemalja "zaista primjer koji regija treba slijediti".

Moramo i dalje poticati međusobnu suradnju i stabilnost, kazao je Vujanović. Nije zaboravio ponovno čestitati Hrvatskoj na završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom, dodavši da će skorašnje članstvo Hrvatske u Uniji koristiti njegovoj zemlji i regiji.

"To je uspjeh ne samo za Hrvatsku već i za regiju te Crnu Goru kao susjeda, jer je izvjesno da će Hrvatska biti snažan promotor strateških crnogorskih interesa", rekao je Vujanović.

Josipović je potvrdio da će Crnoj Gori Zagreb biti snažan oslonac što se tiče približavanja EU i NATO-u. "Naš je interes da Crna Gora i sve zemlje regije uđu u EU", rekao je Josipović, te izrazio nadu da će Podgorica na sljedećem summitu NATO-a u Chicagu dobiti pozivnicu za pristup u NATO.

Vujanović i Josipović su se osvrnuli i na skup Igmanske inicijative, koji se u petak održava u Beogradu. Vujanović je kazao da očekuje "pozitivne učinke" s tog skupa.

"To je prilika da se ohrabri uspostava vlasti u BiH i da pošaljemo poruku da Srbija, Hrvatska i Crna Gora podržavaju jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, uz poštivanje konstitutivnosti triju naroda, rekao je Vujanović.

Za Josipovića, susret u Beogradu predstavlja motivacijsku inicijativu za razvoj demokracije. Kazao je da ne očekuje razgovore o bilateralnim pitanjima.

Na upit o zategnutim odnosima između Hrvatske i Srbije odgovorio je kako očekuje da se pitanje nadležnosti i pravnih standarda vezano uz ratne zločine riješi međunarodnim sporazumom.

Dvojica predsjednika također su razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje i položaju nacionalnih manjina.

Vujanović se u utorak, drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj, sastaje s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i premijerkom Jadrankom Kosor.