c S
Dnevne novosti

Josipović: ne želim povećanje vlasti ili moći, nego ojačati položaj građana

12.10.2011 07:18 ZAGREB, 11. listopada 2011.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, govoreći o ideji proširenja predsjedničkih ovlasti, naglasio je da tu nije riječ o stjecanju nekih novih ovlasti predsjednika, barem ne u smislu povećanja vlasti ili moći, već da mu je želja ojačati položaj građana te parlamentarnu demokraciju.

U intervjuu za Media servis dodao je, međutim, da sada nije vrijeme za razgovor o promjeni Ustava RH, ali da je o toj ideji vrijedno razmisliti. Napomenuo je pritom da mu se dnevno javljaju građani nezadovoljni radom pojedinih državnih tijela i tijela lokalne samuoprave pa se često raspituje o čemu se radi i moli državna tijela da postupe u okviru svoje nadležnosti ili da barem daju informacije, ali da ima onih koji se, nažalost, ogluše zbog nedostatka izričite odredbe u Ustavu da su to dužni učiniti.

"Moja je želja da se ojača položaj građana koji na neki način osjećaju da nisu tretirani kako treba od strane državnih tijela. Dakle - ne jača se funkcija predsjednika u smislu njegovih izvornih vlasti već u zaštiti građana", dodao je. Druga ideja je, navodi, vezana uz činjenicu da predsjednik po Ustavu mora potpisati određene zakone od kojih su neki i neustavni ili štetni. "Mislim da je primjereno - ne preuzeti ovlast od Sabora i Vlade - nego u slučaju takvih zakona imati mogućnost da se stvar vrati još jednom na raspravu u Sabor.

Znači, racionalizirati postupke i omogućiti da se problematični zakoni još jednom rasprave", naveo je Josipović i odgovorio kako bi, da danas postoji takav mehanizam, vratio zakon o ništetnost još jednom na raspravu kada bi došao u sadašnjem obliku. Podsjetio je i da velika većina europskih zemalja ima takvu ovlast predsjednika i kada je riječ o zemljama parlamentarne demokracije poput Češke i Francuske, a da su bez te ovlasti uglavnom one koje nemaju predsjednika nego imaju kralja.

Josipović je ponovio da to nije hitna tema i da je možda bilo pogrešno u predizborno vrijeme izaći s tom temom i okupirati javnost kada je najvažnije da ljudi vide izborne programe i liste. "O toj temi raspravljat će se kad će se i ako se bude mijenjao Ustav", dodao je. Na pitanje kako bi riješio problem srbijanskih optužnica protiv hrvatskih branitelja budući da ne podupire Zakon o ništetnosti, Josipović je odgovorio: "Točno je da su optužnice potpuno neprimjerena stvar s obzirom na nastanak - priznanje iznuđeno u logoru, tužiteljstvo bivše JNA, nepoštivanje procedure,...ali, s druge strane, ne možemo ništa postići s time da zatvorimo oči i da kažemo da te optužnice za nas ne postoje".

Sutra ćemo se, kazao je, susresti s time da netko od naših branitelja prijeđe granicu i da bude uhićen. "Mi moramo reagirati u odnosu na Srbiju na način koji će omogućiti punu zaštitu naših građana, a to znači - ne ignorirati nego biti informiran - i tako da ne bude sumnje iz međunarodne zajednice jesmo li mi tu principijelni i želimo li na jednak način imati odnos prema svim zločinima i što je najvažnije - moramo izbjeći slične događaje.

Da bismo to postigli, ima samo jedan način - s Republikom Srbijom moramo zaključiti međunarodni ugovor gdje će se rješiti pitanje nadležnosti za ratne zločine temeljem državljanstva, odnosno prebivališta", smatra Josipović i tvrdi da ćemo tako "jednom zauvijek skinuti problem takvih optužnica - za koje ne znamo i koje su sumnjive kvalitete". Zato, kaže, podržavam Vladu i dio Deklaracije da se krene sa zaključivanjem međunarodnog ugovora umjesto da se "gubi vrijeme" na zakon.

"Tu sam spreman pomoći i mislim da je to pravi put", dodao je. Na pitanje kako namjerava riješiti granične sporove sa Srbijom i vratiti vukovarsku i šarengradsku adu Hrvatskoj, Josipović je potvrdio da između Hrvatske i Srbije postoji granični spor. "Mi mislimo da smo mi u pravu, oni misle da su oni i dosadašnji pregovori nisu izrodili zajedničko stanovište i zajednički kriterij. Ostaje samo jedan način - ili arbitraža ili međunarodni sud pravde.

Ako dogovorom ne bude moguće naći odgovarajuće rješenje ili možda neki kompromis gdje bismo prepoznali interes s jedne i druge strane, međunarodno pravo poznaje mehanizme i mi ih trebamo iskoristiti", dodao je. Josipović je komentirao i gospodarsku situaciju u zemlji i naglasio da su za rješavanje gospodarskih problema najvažnije investicije i zapošljavanje za što su, kaže, potrebna radikalnija rješenja te da bi volio da se trend pada nezaposlenosti zabilježen u rujnu nastavi i u idućim mjesecima.