c S
Dnevne novosti

Održan sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-RH

12.10.2011 07:22 BRUXELLES, 11. listopada 2011.Hina, Zajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska održao je u utorak u Bruxellesu svoj 14. sastanak na kojem se, među inim, raspravljalo o pripremama za potpisivanje ugovora o pristupanju Hrvatske i informativnoj kampanji za referendum o ulasku u EU, koji će se održati u Hrvatskoj.

Bio je to prvi sastanak Zajedničkog parlametnarnog odbora nakon završetka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Odbor je prihvatio zajedničke preporuke u kojima je pozdravljen završetak pregovora i istaknuta činjenica da je Hrvatska kroz pristupne pregovore provela "impresivni broj reformi".

U zajedničkim preporukama pozvani su Hrvatski sabor i Europski parlament da pojačaju pripreme za dolazak hrvatskih promatrača u Europski parlament.

Nakon potpisivanja ugovora o pristupanju najavljenog za 19. prosinca, hrvatski predstavnici će moći sudjelovati u radu europskih institucija kao promatrači.

U Europskom parlamentu će Hrvatska imati 12 zastupnika, a do stupanja u članstvo 1. srpnja 2013. imat će isto toliko promatrača.