c S
Dnevne novosti

Nezavisni sindikat znanosti podržava studente ali i sveučilišne zakone

12.10.2011 07:16 ZAGREB, 11. listopada 2011.(Hina), Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja podržao je prosvjed studenata Filozofskog fakulteta u njihovoj "opravdanoj borbi za besplatno studiranje za sve u zemlji", dodajući da su u srpnju srušeni novi zakoni koji su osiguravali besplatno studiranje svima koji uredno obavljaju obveze s čvrstim osiguračima protiv naplaćivanja participacija a državu obvezuju na plaćanje školarina fakultetima.

Sindikat u današnjem priopćenju navodi kako je "zastrašujuća činjenica da i u novoj akademskoj godini većina studenata plaća najviše školarine u Europi" što je neizdrživ teret za mnoge obitelji. Osudili su postupanje vlade i Ministarstva znanosti koji su iskoristili priliku što ne postoji zakonska obveza besplatnog studiranja pa nisu osigurali sredstva za drugu godinu studiranja, pravdajući se stanjem javnih financija usljed krize.

Pišu i da su u srpnju srušeni novi zakoni koji su osiguravali besplatno studiranje svima koji uredno obavljaju svoje obveze. "U borbi protiv zakona zajedno su djelovali Rektor i Senat Sveučilišta u Zagrebu, uprave Pravnog fakulteta i Filozofskog fakulteta a uz potporu tzv. Akademske solidarnosti. Naveli su manje više sporedne i netočne razloge protiv zakona, ali je samo jedan bio pravi koji nisu navodili - željeli su očuvati naplaćivanje školarina i samovoljnu upotrebu istih", zaključuju sindikalci.

Ističu da su zalaganjem Sindikata u zakone u zadnjoj fazi ugrađeni čvrsti osigurači koji brane naplaćivanje bilo kakvih participacija studenata a državu obvezuju na plaćanje školarina fakultetima. "Pogrešne su tvrdnje nekih studentskih aktivista da se sada vidi da država i s novim zakonima ne bi financirala besplatno obrazovanje. Studenti moraju razumjeti da bi država tada imala obavezu to činiti, a sada tu zakonsku obvezu nema.

To je velika razlika koja im nije objašnjena", pojašnjava Sindikat. Uslijed opstrukcije saborskih zastupnika iz više političkih stranaka, a koji dolaze s onih fakulteta čije uprave imaju najveće koristi od naplate školarina, zakoni nisu prošli na Saborskom odboru. Sindikat optužuje i Predsjednika RH, "koji nije djelovao u ovom pitanju kao državnik već kao zainteresirani profesor Pravnog fakulteta". Sindikat navodi i da je Pravni fakultet uvijek na svim sjednicama Senata otvoreno i glasno zagovarao povećanje školarina.

Rektor je svojevremeno patentirao tzv. linearni model naplate visokih školarina a Senat je na sjednici u rujnu otvoreno zaključio da će se plaćanje studiranja morati nastaviti i u idućem desetljeću jer, nota bene, država nema novaca. Drže i da je tzv. Akademska solidarnost deklarativno protiv studentskih participacija ali da joj je cilj bio srušiti reformu, ostaviti postojeći sustav visokog obrazovanja nedirnutim, ovakvim kakav je sada, s nakaznim bolonjskim procesom, razmrvljenim sveučilištem i potpuno samovoljnim fakultetima koji nikome ni za što ne odgovaraju".

"Iako svu odgovornost prebacuju na Ministarstvo, studenti moraju znati da je odgovornost za ovakvo stanje obostrana. U tom pranju ruku Ministarstva i visokoškolskih ustanova postoji prešutni savez, jer se i jedini i drugi imaju od koga naplatiti - to su studenti i njihovi roditelji. Studenti su za upravu Filozofskog fakulteta postali kupci obrazovne usluge, a ne suradnici u radnom procesu", navode u priopćenju predsjednik Sindikata Krunoslav Pisk i potpredsjednik Igor Radeka.