c S
Dnevne novosti

Pučki pravobranitelj: sporost upravnih postupaka glavni problem

12.10.2011 07:20 SPLIT, 11. listopada 2011.(Hina), Sporost upravnih postupaka je glavni problem zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, izjavio je zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić završavajući dvodnevni posjet Splitu.

Po njegovim riječima, problem je što mnogi građani ne poznaju dovoljno pojam diskriminacije koji je reguliran Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

"Diskriminacija je najčešća na područje rada i zapošljavanja", kazao je Palić. Dodao je kako se ljudska prava najčešće krše na temelju etničke i vjerske pripadnosti. Rekao je da su mu se građani u Splitu žalili na sudske postupke, posebice na one povrede ljudskih prava koje čine suci u postupku, te nepravilnosti u radu odvjetnika.

Palić je za dvodnevnog boravka u Splitu razgovarao s predstavnicima tijela lokalne uprave te građanima, a nazočio je i okruglom stolu na temu "Iskustva u provođenju Zakona o suzbijanju diskriminacije" na kojem su sudjelovali predstavnici sindikata i i nevladinih organizacija.

U tim razgovorima je, kazao je Palić, isticano da je "premala uloga vijeća nacionalnih manjina" te da bi to vijeće trebalo povećati svoj utjecaj.

Palićev dvodnevni boravak u Splitu je dio projekta jačanja institucije pučkog pravobranitelja u sklopu kojeg se organiziraju posjete gradovima i županijama kako bi se i građanima izvan Zagreba omogući neposredan pristup toj instituciji.

Taj projekt se, kako je objašnjeno, realizira zahvaljujući potpori UN-ove agencije za razvoj (UNDP).